Olof Nithenius

oloftop

Vad betyder stil för dig?
Det är en intressant fråga som jag faktiskt fått vid flera tillfällen i sen tid vilket gett mig anledning att reflektera lite djupare. Vid en första tanke när ordet stil nämns så tänker man nog på utseende och kläder. Till viss del har stil med detta att göra men för mig är innebörden av stil mycket djupare än så. Stil är en förlängning av ens personlighet. Det man ser är hur någon rent ytligt sett klär sig men detta skall vara ett utryck för något mycket djupare. Stil är långsiktigt och skall egentligen inte ändra sig speciellt mycket över tiden för en vuxen person eftersom ens värderingar och personlighet sällan ändras speciellt mycket över tiden eller tvärt. Stil är mycket subjektivt.

Frågar jag min mormor vad stil är så läser hon in något gentlemannamässigt och chevalereskt. Min kära mor säger ibland att en person saknar stil när denne är ohyfsad, bufflig eller har ett ovårdat språk. Stil ligger alltså i betraktarens ögon. När jag förklarade för en person som intervjuade mig nyligen att jag inte vill kalla en person med klanderfri klädsel för stilig om denna är en tråkig attityd och beteende så insåg jag följande; att vara stilig är inte samma sak som att vara elegant, välklädd eller proper, det går mycket djupare än så. Och en person som bryter mot de enklaste av klädkoder kan i mina ögon vara stilig om hjärtat är stort och man gör sitt bästa att vara en schysst person. Om detta kombineras med en snygg klädsel, ja då är man en stilikon i mina ögon.

oloftext

Vad var din första kontakt med klassiskt herrmode?
Jag har alltid varit intresserad av kläder i alla former. När jag var 6 år fick jag en tröja med emblem på från Rabbit av min mor och då föddes ett intresse för mode. I takt med att man som tonåring och ung hittade sin plats och uttrycksform så hanns diverse stilar och utseenden med. I och med att jag alltid varit väldigt intresserad av musik så fick jag som 13-14 åring upp ögonen för en tolkning av en brittisk stil när jag fångades upp av 90-talet britpopvåg. Jag anammade lite klassiska plagg och modslook och hade ökenkängor, cardigans, trenchcoat och försökte att få mitt spikraka får att få en snygg snedlugg alá Beatles och Noel Gallager (helt utan framgång).

Ungefär samtidigt som detta kom jag i kontakt med Bernhard Roetzels nyutkomna bok Gentlemannen. Jag blev fascinerad och inspirerad och lärde mig allt i boken utan att just då anamma en skräddad klädsel och så mogen look som finns i boken. Men det sådde ett frö som lett till en förkärlek till min andra hemstad London och som gjort att när jag 10 år senare, som 24-åring faktiskt hittat den klassiska klädseln och stilen, kommit att hålla fast vid denna. Och nu är jag 34 år och har de sista 10 åren hållit fast vid denna look med mindre justeringar över tiden. Men testar sig hela tiden fram men nyansskillnaderna är inte stora längre.

Har du några stilförebilder?
Som ung skribent och förhoppningsvis blivande författare med fokus på mode och stil så är det ofrånkomligt att inte säga G. Bruce Boyer. Han uppfyller alla kriterier för att klassas som en stilig person, stilikon och gentleman. Sen har jag den enorma turen att få syssla med mitt största intresse vilket lett till att jag lärt känna personer runt om i världen som alla inspirerar mig både stilmässigt och klädmässigt. För att nämna några är det så klart min parhäst och nära vän Andreas Weinås, han är en av världens bäst klädda personer och med ett gott hjärta, han är stilig.

Andra stilförebilder är min bortgångna morfar som var rektor av den gamla skolan. Han klädde sig klassiskt och korrekt, gärna i klubbkavaj och flannellbyxor och randig klubbslips, men ännu viktigare kunde han skilja på rätt och fel och var en genuint god människa, en äkta gentleman. Även min pappa är en stilförebild, inte för sin klädsel som numera är väldigt pensionärsledig även om han gärna klär sig i frack eller mörk kostym när han går till sin loge, nej pappa är en av de snällaste personer jag träffat och behandlar alla människor med respekt på ett idag ovanligt sätt vilket gör honom stilig.

Vänner som klär sig riktigt bra och dessutom är stiliga personer som alla inspirerar mig är: Michael Hill från Drake´s London, Gabriel Öberg från Skoaktiebolaget, Douglas Cordeaux från Fox Brothers, Gustaf von Segebaden,

Kan du plocka ut en sak i din garderob som på något sätt definierar din stil?
Tweedtyger och flannelbyxor när jag jobbar. Slipsar och accessoarer från Drake´s London. Skor i alla nyanser av brunt (mycket sällan svart). Gärna skräddarsydda plagg.

När jag är ledig blir det mycket brittiska kängor, denimbyxor, oljerockar, och mössa (jag älskar mössa för då slipper jag kamma mitt spikraka och tråkiga hår).

Finns det en unik svensk stil? Hur ser den ut?
Ja det gör det nog. Egentligen är det nog tre stilar jag tänker på då. För det första är det en mer trendkänslig stil. Den är mer modern än den stil jag själv kan och bevakar. Vi har massor av bra svenska märken här men som sagt, jag är dålig på dessa.

Sen tror jag att man kan säga att en stereotyp svensk stil fokuserar mer på passform än kvalitet. Det råder någon sorts missuppfattning att allt som är snor-tight är välskräddat. Så är det inte! En kostym från ett svenskt modemärke som sitter som ett korvskinn och som har limmade mellanlägg är ALDRIG välskräddad, den är bara tight och i mina ögon rätt så ful. När det kommer till en rätt så välklädd och genomtänkt svensk stil så är den ganska så influerad av det italienska modet snarare än det brittiska. De enligt mig bäst klädda svenska personerna är nästa alla mer italienskt klassiska i sin approach än brittiska.

Har du någon favoritepok inom klassiskt herrmode?
Oj, 30-60 –talet var bra. Dels för att män klädde sig bättre och mera elegant förr. Men även för att plaggen var bättre gjorda då. Det var mindre slit- och slängmentalitet och man hade bättre kvalitet som lappades och lagades. Sen vill jag inte vara en bakåtsträvare så jag säger att den bästa epoken är nu idag och de kommande 10 åren. För nu har konsumenter äntligen tröttat på dåliga varor och kassa tillverkningsförhållanden. Man ställer krav och kräver bättre produkter. Det har även blivit vanligare att satsa på kvalitet som håller längre. Detta har gjort att hederliga hantverksyrken som skräddare, skomakare och urmakare har fått ett uppsving. Det gillar jag.

Vad tror du om framtiden för klassiskt herrmode?
Den ser ljus ut. Just därför att vi blivit mer medvetna och ställer högre krav. Sociala medier och internet har fungerat och kommer att fungera utmärkt som inspiration. Dessa gör också att marknaden blir mer transparent. Utbudet blir även enormt och en person som bor i säg Motala, Sölvesborg eller Borgholm kan idag på några dagar få hem de bästa av produkter och är inte lägre förpassade till ex Dressman eller någon halvbra modebutik.

Avslutningsvis. Några stiltips?
Köp så bra produkter som ni har råd med. Satsa på kvalitet. Vårda och ta hand om era saker så håller de längre. Köp riktiga skor. Bry er mindre om vad andra tycker. Stil kommer inifrån och ingen får en bra utstrålning om det man har på sig inte speglar vem man är.

olof6
“Köp riktiga skor.”