Erik Mannby

eriktop

Vad betyder stil för dig?
Enligt mig är det att klä sig och bete sig på ett sätt som speglar ens personlighet. Vad man sedan uppfattar som stiligt, eller stilfullt, är ju väldigt subjektivt. I mitt tycke finns det inget mer stilfullt än självkännedom och en ödmjuk personlighet. Om du vet vem du är, och är ödmjuk inför din omvärld, så faller ofta alla andra bitar på plats mer naturligt. Du blir din stil, och din stil blir du.

Vad var din första kontakt med klassiskt herrmode?
Det var nog min farfar, och hans ganska klassiska stil. Han dog dock när jag var liten, så det som format min smak har nog snarare varit böcker, TV och film. Det, och att jag någon gång i 20-årsåldern hittade min pappas gamla tweed-kavajer. Pappa är dataingenjör, och någon gång på 80-talet så slutade den yrkeskåren helt och hållet att bära kavaj, vad det verkar.
Jag har vid sidan om klädintresset ett stort musikintresse, och påverkades även av Mods-stilen. Även om jag fortfarande tycker den är väldigt snygg så har jag genom mitt fortsatta intresse för klassiska herrkläder rört mig vidare mot vad jag tror är en mer personlig stil.

svenskaherrar1

Har du några stilförebilder?
Nej. Inte i den meningen att jag tar rygg på någon särskild person. Givetvis inspireras jag av välklädda människor. Kanske främst människor jag faktiskt känner. Det är lika bra att inte nämna några namn, så ingen känner sig utelämnad, haha.

Kan du plocka ut en sak i din garderob som på något sätt definierar din stil?
Ja, min safarikavaj. Den är väldigt klassisk och casual på samma gång. Det är nog så jag skulle definiera min stil. Min garderob har inspirerats lika mycket av klassisk estetik som ren pragmatism. Jag vill gärna att varje plagg ska gå att kombinera på flera olika sätt, att det ska vara bekvämt att bära och att det fyller fler funktioner än bara de rent estetiska. Jag använder t. ex. oftast mina kavajfickor, något jag vet många undviker, då det kan påverka hur kavajen faller, påverka linjerna osv. För mig är det snarare sådana saker som kan skapa karaktär hos ett plagg.

Finns det en unik svensk stil? Hur ser den ut?
Ja. Om man får generalisera så skulle jag säga att det finns en sådan. Rent kulturellt ligger vi ju nära Storbrittanien och Tyskland, och har historiskt hämtat många stilmässiga intryck därifrån. Vi har ju en egen design-historia också, som vi sällan är tillräckligt bra på att lyfta fram tycker jag. Sverige är allmänt känt som ett land med fäbless för minimalistisk design. Sedan har ju inflytandet från Italien varit väldigt stort på klassisk herrklädsel de senaste 10 åren ungefär. Den svenska klassiska stilen har landat någonstans mittemellan allt detta. En svenskt minimalistisk approach till kavajer och kostymer, där vi nu vurmar för de mjukare skräddade italienska plaggen, ofta i en återhållsam tolkning av klassiska engelska färgskalor.

Det är fortfarande lite väl tight och kort för min smak, men det verkar vara i förändring. Svensken är i regel duktig på att känna av varåt pendeln svänger och anpassar sig därefter. En pessimist kanske skulle kalla det ängsligt, och det stämmer nog i vissa fall. Jag vill nog ändå snarare säga att det är en väl utvecklad mekanism hos ett litet land, som till stor del är beroende av sin förmåga att kunna anpassa sig till en föränderlig omvärld.

Har du någon favoritepok inom klassiskt herrmode?
När jag först började intressera mig för klassisk stil så var det mycket 60-tal. Den brittiska Mods-stilen var väldigt cool. Det tycker jag fortfarande. Om jag skulle säga vad jag kollar på nu, rent inspirationsmässigt så är det mer 20-30-tal. Jag menar, kolla på Laurence Fellows illustrationer. Visst är de breda byxorna daterade, men i övrigt skulle många av de kläderna kunna funka idag.

Vad tror du om framtiden för klassiskt herrmode?
Att döma av det fortsatt stora intresset hos en yngre publik, trots modevärldens misslyckade försök att dödförklara det ett antal gånger, så skulle jag säga att den ser ljus ut. Det är förvisso ett mode, men ett mindre snabbföränderligt mode. Ett plagg blir mer en investering än en engångsartikel. Världen har aldrig varit mer föränderlig än just nu. Teknikutvecklingen är närmast exponentiell och det finns väl en viss rädsla inför att saker glider oss ur händerna, att utvecklingen av de saker vi förlitar oss på, för att kunna funka i det moderna samhället, utvecklas mycket snabbare än vi. Då blir sådant som känns stabilare och mer konstant, som klassiskt herrmode, väldigt attraktivt.

Jag tror inte så att det nödvändigtvis är en reaktionär drift som gör det lockande, utan snarare en insikt om att konstant förändring inte alltid är ett önskvärt tillstånd inom alla områden. Det ligger också i linje med ett mer hållbart tänk runt miljöpåverkan, ekonomi mm. Det säger ju sig självt att en kavaj du kan bära hela livet är en betydligt mer hållbar investering än ett designplagg som är hopplöst ute om någon säsong.

Några stiltips?
Förutom det självklara “utgå från dig själv”, så skulle jag väl säga att om du vill klä dig snyggt klassiskt, lär dig grunderna. Jag förstår att det inte är många som nödvändigtvis har en förebild för klassisk klädsel i familjen idag. Det behöver dock inte vara något förhinder. Köp t. ex. någon av Flussers stilmanualer, Roetzels Gentlemannen, eller varför inte Michael Antons The Suit. Det finns en mängd sidor på nätet där du kan läsa dig till en hel del, och diskutera klassisk herrklädsel. Min favoritsida är Styleforum, som har ett väldigt aktivt klassiskt herrklädesforum, där jag genom åren varit en aktiv medlem och emellanåt korrespondent för.

När du förstår grunderna, nyttja dem efter eget tycke och smak för att hitta din egen stil. När du verkligen behärskar grunder, dvs snitt, färg-/mönsterkombinering, så kan du (om du nu har något intresse av detta) rent av testa att bryta någon regel. De mest välklädda männen genom historien har ofta gjort detta med intressanta resultat, rent av låtit sina faux pas bli stilbildande.