Andreas Klow

andreastop

Jag har känt till Andreas i minst 5 år, han har precis som jag varit en hyfsat aktiv medlem på det amerikanska klädforumet Styleforum, men det var inte förrän ca 2 veckor sedan som vi faktiskt träffades för första gången. Vi tog en lunch på Vapiano vid Humlegården (ja, av någon anledning tycks alla intervjuer bli av i närheten av Humlegården) och väldigt snart var vi nere på den nördnivå man bara kan hoppas att ett samtal med en annan herrklädesentusiast ska hamna på. Mellan tuggorna avhandlades bland annat viktiga ämnen såsom skopatina och axelkonstruktioner på kavajer. Hur kommmer det då sig att denna småländska advokat, som spenderat en stor del av sitt liv som Malmöit snöade in på klassiska herrkläder, och vad betyder “stil” för Andreas?

Stil för mig är att föra samman detaljer till en smakfull helhet. Det finns många olika klädstilar och den gemensamma nämnaren för välklädda personer är att de har ett helhetstänk kring sin klädsel samt att de bär den avslappnat och utan ansträngning – dvs. att de bär sina kläder utan att hela tiden vara medvetna om vad de har på sig. Att vara bekväm i sina kläder är avgörande.

andreas_caruso_camel_overcoat_2
Kamelfärgad överrock, ullslips och cordovanskor skapar en perfekt business-casual-känsla över Andreas klädsel

Minns du din första kontakt med (klassiskt) herrmode?
Min farfar klädde sig klassiskt. Hatt, trenchcoat, kostym. Återhållsam färgskala. Välsittande. När jag började arbeta på advokatbyrå så blev klassiskt herrmode en del av vardagen och sakta men säkert började jag finna min egen stil.

Har du några stilförebilder? Vilka?
Agnelli är en klassiker liksom Astaire, Grant m.fl. JFK var stilig både uppklädd och ledig. Tar jag nutida källor så finner jag stor inspiration från Voxsartoria, Patrick Grant och Drake’s of London. Simon Crompton är en annan inspirationskälla – särskilt när det gäller att kombinera kavaj och uddabyxor. Luca Rubinacci är spännande då han har en mycket god känsla för färg och mönster.

andreas_sartoria_partenopea_cashmere_sportscoat
Stickad väst i kashmirull – en av de detaljer som bäst definierar Andreas stil

En sak i din garderob som bäst definierar din stil?
Väst i kashmirull med knappar är nog det som bäst definierar mig. Jag älskar att ha väst både under kavajen eller ledigt över en skjorta. Det är ett plagg som både är praktiskt och ger extra textur och färg till en outfit. Pricken över i. Jag är även ett stort fan av cordovanskor. Egentligen borde jag döpa om min instagram från flannels_and_tweed till cashmere_and_cordovan. Jag älskar flanellbyxor men favoriterna i garderoben är mina kashmirplagg och cordovanskor. Den kavaj jag bär idag vill jag begravas i när den dagen kommer.

Har du några tankar kring svensk klassisk stil?
Ser vi till de svenska män som figurerar i flödena på t.ex. instagram av vilka flera representeras på denna sida så är svenskt klassisk herrstil på uppgång. Flera av de som jag betraktar som mest välklädda i världen så är svenskar. Bra känsla för passform och färger. Dessutom är det svenska klimatet – särskilt höst/vinter/vår – mycket tacksamt för en klassisk skräddad stil då de vackraste plaggen ofta är gjorda i rejäla tyger som tjock kashmirull, shetlandsull, flanell och tweed.

Ser vi till vad som har varit modernt i Sverige sen 2000-talet och framåt så har det varit väldigt smal och kort passform, smala slag och smala slipsar. Det är få personer som klär i detta smala och korta mode. Tack och lov så är detta på väg bort och vi börjar se längre och aningen mindre slimmade kavajer samt högre midjor och mer vidd i byxorna.

andreask_6Avslappnat klassiskt i mjuk kashmirkavaj

Favoritepok inom herrmode?
Jag tycker att dagens skräddade herrmode är väldigt trevligt. Det finns stor kunskap och medvetenhet om material, passform och historia som kokar ner till en modern tolkning som är väldigt vacker. Ser man däremot till samhället i stort så är dagens män rätt tråkigt klädda i förhållande till 1900-talets glansdagar. Det är svårt att välja ett årtionde men 20-, 30- och 30-talet bjuder på mycket inspiration.

Tankar om framtiden för klassiskt herrmode?
Framtiden är mycket ljus. Medvetenheten är stor och intresset för att köpa saker som håller och åldras med värdighet ökar och det gäller inte bara kläder.

Stiltips?
Fundera på vad du gillar att ha på dig och gör en plan över vad du behöver i din garderob. Låt din garderob växa långsamt och inled med att bygga en bra bas med plagg som går att använda med varandra. Köp riktigt bra skor. Lär känna en duktig skräddare och skomakare som kan vårda dina ögonstenar.

andreas_cordovan_shoesSkor i det karaktäristiska cordovanlädret

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *