Douglas Essehorn

Douglas_Essehorn_atop

90-talet var årtiondet då slacker-idealet hyllades nästan unisont i populärkulturen. Kanske inte så underligt då, att de som föddes och växte upp under detta årtionde istället hyllar ambition och karriärssträvande. Det brukar ju bli så, att ideal och idéer kullkastas och ersätts med sådana som gärna står i bjärt kontrast mot de gamla. Douglas är ett typexempel på hur 90-talistgenerationen väljer att tidigt slå in på en ambitiös karriärbana. Han gick direkt från gymnasiet till juristlinjen och har nu studerat på denna i fyra år. Utöver detta jobbar han extra på Skoaktiebolaget, vars anställda vi fått stifta bekantskap med inte bara i en eller två, utan i tre intervjuer här på Välklädda Svenska Herrar. Att de har en personalstyrka med så uppenbar känsla för stil kan kanske vara en av de många faktorer som bidragit till butikens framgångar. Nåväl, vi startade inte denna sida för att skriva push-artiklar för svenska butiker, eller för att diskutera generella karaktärsdrag hos det sena 1900-talets generationer, utan för att få höra välklädda svenska mäns tankar kring stil.

Vad betyder stil för dig?
“Stil betyder mycket för mig. Jag kanske inte alltid har tänkt så mycket på begreppet stil, men på delarna som jag tycker ingår i stil. Då handlar det både om att vara välklädd och följa klädkoder, men också om hur man beter sig mot andra och mot sig själv. Jag tycker det är viktigt att vara presentabel och att vara sitt bästa jag. Det tycker jag på något sätt att stil handlar om.”

“Sen tycker jag stil är så roligt för det finns så mycket att lära sig om. Jag gillar att lära mig om saker. Det finns mycket att läsa om material och om gamla kläd- och skomodeller, tillverkningsprocesser, och sedan det mer sociala som kommunikation och personliga relationer. Det kan man ju se som en del av stil.”

Douglas_Essehorn_citat

Minns du din första kontakt med klassiskt herrmode?
“Ja, jag har länge varit intresserad av kläder och har alltid uppskattat det mer klassiska/formella. När jag var liten så tänkte jag mig att jag skulle ha kostym och slips på jobbet, men jag har nog inget mer konkret minne. Det var framförallt i början av gymnasiet som jag började utöva intresset när det gäller mer klassiska och formella kläder. Jag köpte Chelsea boots i mocka, byxor med lite högre midja. Sådant som jag hade uppskattat estetiskt på bilder, som inspiration sen tidigare, som jag sedan provade själv och gillade. Så jag har alltid gillat det klassiska, men kanske av naturliga skäl inte haft det tidigare än så. Det passar sig nog inte riktigt på högstadiet.”

Har du några stilförebilder?
“Ja, dels så gillar jag att plocka upp lite från gatan. Sådant man ser runtomkring sig. Jag var i Venedig i somras och såg en man med en kanonsnygg vit linneskjorta till exempel. En sådan detalj kan jag plocka upp. Eller som tidigare idag när jag såg en man i mörkblå kostym.”

“När det gäller specifika personer så skulle jag till exempel vilja nämna Agyesh Madan som driver det amerikanske märket Stoffa, som jag tycker är både trevlig och ser bekväm ut i vad han bär. När jag har träffat honom har han ofta burit linnebyxor och sett väldigt bekväm ut i det som är ganska avslappnat. Men jag har också sett bilder på honom i smoking där han också ser avslappnad och stilig ut. Samma sak med Michael Browne som är skräddare på Chittleborough & Morgan på Savile Row. Han kan ha en polotröja med ett par schyssta byxor och se väldigt stilig ut utan att det är formellt med slips och kavaj. Sen tycker jag att Mariano Rubinacci är traditionellt, napolitanskt välklädd och verkar i intervjuer vara en glad och härlig person. Det är ju också stiligt. En äldre stilförebild är också Agnelli, som jag personligen tittar mest på rent klädmässigt. Jag gillar när det är ganska enkelt och avskalat egentligen, med mer fokus på textur än roliga färger och sådär. Det är ganska enkelt, i grått och blått, med slipsar i flanell, kashmir och linne. Det kan jag uppskatta.”

Douglas_Essehorn_benchNedtonat i mörkgrön kavaj i grov twill-väv och grå flanellbyxor

Skulle du kunna plocka ut en sak i din garderob som du tycker knyter ihop din stil på ett bra sätt?
“Jag gillar grå flanellbyxor. Så kanske paret jag har på mig idag. Det går att använda till många olika andra plagg. Det går bland annat att ha till kavaj och slips, men man kan också ha det till en tröja. Det finns vissa som kan bära det med t-shirt och vara stiliga i det, det har jag inte själv provat på, men det går säkert att göra. Sen, som jag sa tidigare, så är det inte färgen på dem som är det roliga. Jag gillar texturen och fallet. Det är det som är det speciella. Sen gillar jag historian de bär på. Dels har jag köpt tyget från en anrik brittisk tygproducent, Fox, som har gjort flanell sedan sent 1700-tal. Sen beställde jag dem dessutom på en resa till Italien med några av mina bästa vänner. Det gör ju också att jag bär det minnet med mig när jag har dem. Det betyder något mer. Samma sak skulle det ju vara om man ärvt något till exempel. Det blir ju något mer än bara kläder man har på sig.”

Har du några tankar om svensk klassisk stil?
“Folk klär sig ju väldigt olika till att börja med. Så det är kanske svårt att generalisera om svensk stil. Vissa har kostym och slips och vissa har t-shirt och trekvartsbyxor, men rent generellt så är vi ganska restriktiva med färger tycker jag. Många gillar svart till exempel. Ganska enkla färger, inte allt för skrikigt, men sen ibland för att det ska vara lite roligt så har man röda utstickande näsdukar eller liknande. Inom den klassiska stilen så tycker jag kanske att de flesta som klär sig i klassiskt idag tittar åt det italienska hållet. Sprezzatura har väl nästan varit något slags mode kan man säga. Med småslarviga detaljer som sticker ut. Modemedvetenheten är väl generellt ganska hög hos svenskar. Man bryr sig mycket om vad som är på mode och följer det, men gör det ändå inte 100% fullt ut. Man kämpar emot det också, vilket har lett till att det på senare år har varit lite väl korta kavajer, tighta byxor med låga midjor. Internationellt sett tror jag ändå svensk stil står sig bra och upplever också att det är det många andra tycker när man hör folk utifrån, även om det finns saker att förbättra. Det finns det ju hos alla.”

Douglas_Essehorn_slips_1Prince of Wales check fungerar såväl till kavajer som slipsar

Finns det någon tidsepok du tycker är extra intressant ur klassiskt herrklädesperspektiv?
“Jag tycker att tidigt 1900-tal, första halvan av 1900-talet, är det som ser stiligast ut på bilder. Sen vet jag inte heller hur stora slutsatser man kan dra av det för att jag har ju inte sett hur många illustrationer som helst. Det som pågick fram till 60-70-talet i Sverige. Att man hade mer formella kläder och klädde upp sig när man gick ut på restaurang. Jag har lånat en bok från mina morföräldrar som heter Så går det till i umgänge och sällskapsliv från 50-talet, som är inspirerande. Där står det om klädkoder för alla möjliga tillfällen. Typ, du ska gå och dricka te på eftermiddagen ‘Vad ska du ha på dig då?’ Också hur man skriver inbjudningskort och hur man ska bete sig på teatern och sådant. Kanske inte alltid tillämpbart på 2010-talet, men ändå inspirerande.”

Har du några tankar om framtiden för klassiskt herrmode?
“Jag tror det är lite delat. Kvalitet och material och kunskap kan nog bli bättre, med tanke på internet och spridning av kunskap. Det är nog därför lättare att ta till sig den här stilen nu än för 10-15 år sedan. Nu kan du bo var som helst men ändå läsa på och bli väldigt kunnig. Du kan läsa på Styleforum och få inspiration på Instagram och andra sociala medier som tumblr. Jag tycker också att man ser att det är fler märken som etablerar sig. De som är duktiga kan få väldigt bra spridning. The Armoury är ju väldigt kända bland de som är insatta, även i Sverige. Trots att närmaste butik ligger i New York eller Hong Kong. Så man kan sprida sitt budskap och nå ut med hjälp av andra kanaler än tidigare. Så på så sätt tror jag det finns goda framtidsutsikter. Också det där med att kunskap kan spridas.”

“Med konkurrensutsättning så behöver fler företag bli noggrannare med både kvalitet och prissättning. Man behöver pressa priserna lite och hålla upp kvalitet för att slå igenom och kunna sälja sina produkter. Det är ju positivt för konsumenterna. Det är många nystartade accessoarföretag som säljer ganska enkla produkter. Där finns det hur många som helst som poppar upp. Sen vet jag inte om det innebär att gemene man kommer klä sig klassiskt. Jag tror att en del klätt sig i kavaj och skinnskor de senaste åren för att det varit ett mode och funnits hos de billigare kedjorna. Så jag är inte säker på att det kommer spridas mer, men det finns ju förutsättningar för det. Kvaliteten och prissättningen kan bli bättre. Så, både positivt och negativt om framtiden.”

Har du något stiltips att dela med dig av?
“Jag gillar ordning och reda, så jag tycker att man långsamt ska bygga upp en basgarderob. Att hålla det enkelt, tänka över noggrant, titta på detaljer, och fundera över vad man gillar och vad som passar en. Mitt bästa stiltips är att göra det långsamt. Man behöver inte så mycket kläder. Man kan köpa ett par blå och bruna kavajer, grå och beigea byxor, blå skjortor och kanske någon mörkblå eller grå kostym om man vill ha det, och bruna skor. Lite förenklat. Det klarar man sig ganska långt på. Gör man det noggrant, med eftertanke så kommer man sen inte behöva ångra så mycket i efterhand. Jag har försökt köra efter den devisen själv och hittills har jag väldigt sällan ångrat ett köp, eftersom jag undvikit impulsköp, i alltför stor utsträckning.”

Douglas_Essehorn_shoes_1Split toe-skor har verkligen exploderat i popularitet de senaste åren

Du kan följa Douglas på Instagram.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *