Johannes Harg

Harg_atop

Johannes är en man som fångar en hel del blickar när han promenerar efter stadens gator. När vi träffas på St Eriksplan, precis intill Vasaparken i Stockholm, så stannar tillexempel en kvinna i övre medelåldern för att ge honom en komplimang för hans utmärkta klädstil. Jag kan inte föreställa mig att det är den första gången detta inträffat. Hans stil klär honom, i den meningen att den känns som en bra spegling av hans personlighet. Han är musiker, Odd Fellow-medlem, och i brist på ett bättre ord, en väldigt originell man. Jag skulle inte likställa det med att vara konstig eller udda, snarare handlar det om att han har intressen, manér och en stil som sticker ut på ett positivt vis.

Vad betyder stil för dig?
“Stil är dels att kunna känna en sorts tillhörighet, men även en sorts ömsesidig respekt för andra personer. Om man besöker ett ställe som har en viss typ av stil så kan jag tycka det är viktigt att man respekterar det. Stil är också att kunna ha ett eget uttryck. Det är nog det, om jag ska kondensera det till något, ett eget uttryck för det man tycker är snyggt.”

Minns du din första kontakt med klassiskt herrmode?
“Ja, faktiskt. Jag var runt 6 år och hade fått en beige kavaj, som gå-bort-klädsel. Jag minns att jag kände mig som James Bond när jag hade på mig den. Jag hade förvisso inte sett James Bond, men visste att han var en stilig karl. Jag tyckte väldigt mycket om fodret, eftersom det var beige sidenfoder. Jag gillade den jättemycket. Sedan dess har jag haft en dragning till det där och tyckt att sådana kläder borde man ha lite oftare, men det tog ett tag innan jag kände att det skulle funka praktiskt och vara socialt accepterat. Jag provade det en gång när jag gick i sexan, att ha en kavaj på mig, och då tyckte folk att jag vara alldeles för uppklädd och retade mig litegrann. Så jag väntade med det till några år senare, då kändes det mycket bättre.”

Harg_threepiecesuit_10Stil är att kunna ha ett eget uttryck

Har du några stilförebilder?
“Jag har väl ett par olika. Min första stilförebild är ändå James Bond, när det kommer till hela det här idealet av en stilig karl. Jag tror inte att det syns så jättemycket i hur jag klär mig, men det var min första stilförebild. Andra är tillexempel Karl Lagerfeld, som framförallt fick mig att gilla stärkta kragar och ett ganska stramt mode. När det kommer mer till utseende så är det Rudolph Valentino och Cary Grant.”

Skulle du kunna plocka ut en sak i din garderob som du tycker knyter ihop din stil på ett bra sätt?
“Jag har en sportkavaj som har bältesrygg, är ljust grå och treknäppt, som jag skulle kunna bära till nästan allting som jag har i min garderob. Den blir väldigt universell.”

Harg_threepiecesuit_5Hatten sitter där, som pricken över i

Har du några tankar om svensk klassisk stil?
“Jag gillar ju att leta efter vintage, gärna svenskt. Det är ofta det som dyker upp. Jag har ju sett att tweed, som jag tycker jättemycket om, kanske inte är så svenskt, rent historiskt. Det som jag brukar se mer som typiskt svenskt är “diagonaltyger”, som tillexempel Cavalry Twill eller gabardin, och att det kanske var det man hade oftare än tweed som sportkläder. Vilket också går ihop med det där man brukar säga om det typiskt svenska, att det är stramt och avskalat. Så jag skulle väl säga att svensk stil går mycket i det här avskalade.”

Finns det någon tidsepok du tycker är extra intressant ur klassiskt herrklädesperspektiv?
“Jag tror att min favoritepok rent stilmässigt är slutet av 20-talet och början av 30-talet. Det är förvisso en epok som förändras väldigt mycket. Det går ju från det där med sluttande axlar och långsmala byxor, lite grann som idag fast med hög midja, till 30-tal med breda axlar, markerad midja och vida byxor. Jag gillar just den stilperioden, för de (20-30-talen) är inte lösryckta från varandra utan går ihop ganska mycket. Det går att kombinera. Det är kul när de krockar lite, som att man har en kavaj med sluttande axlar tillsammans med breda byxor.”

Harg_pocketwatch_1Fantastiskt fickur

Har du några tankar om framtiden för klassiskt herrmode?
“Jag tror att det man behöver hitta är en nisch. Vilket man gjort de senaste 15 åren, man har hittat folk som intresserar sig för det här, som intresserar sig för snitt, kvalitet, tyger och det hantverksmässiga, men som också gillar att experimentera med färger, passformer och mönster. Jag tror också att om man vill att det ska bli en mer långsiktig grej, som inte bara är en trend, så måste det också få lite fotfäste i vardagen. Jag försöker göra det genom att säga att istället för att en dresscode är exkluderande så kan den vara inbjudande ‘Kom och prova det här, du kommer nog gilla det.’ I nästan 9 fall av 10 så brukar folk göra det, typ att man drar med människor till Marchesan och att de får prova en riktigt kostym istället för att ha på sig något H&M-monster som inte är skönt någonstans.”

“Jag tror att det går ihop med den här stilen, mikrobryggerier och allt det här, att man har hittat en nisch. Jag hoppas verkligen att den fortsätter, för det känns som att den har potential att fortsätta växa. Jag tror verkligen att det finns en tillväxt hos de yngre. Det märker jag framförallt hos personer jag känner som är yngre än jag, som tycker att det här är jättespännande och som verkligen går in för det. De som är 20 nu klär sig ju mycket bättre än jag gjorde när jag var 20, men jag hade ju samma intresse som dem.”

Du krattade manegen för dem?
“Haha, förhoppningsvis gjorde jag det litegrann. Ta som exempel Tevin eller Joakim Lindman, de är ju yngre än jag, men när jag såg dem första gången så var det ‘Wow! Sådär hade jag velat se ut när jag var 19.’ Så jag tror att det finns en tillväxt och framtid.”

Har du något stiltips att dela med dig av?
“Var inte rädd för hög midja på byxorna. Första gången jag tog på mig byxor med hög midja så insåg jag att ‘Aha, nu förstår jag varför folk kan arbeta i kostym.’ Det kan också göra under för ens siluett, att tillexempel midjan kan bli lite mer markerad. Om man har en kostym som är slimmad siluett, men inte är modellsmal, så funkar en hög midja mycket bättre. Så mitt stiltips är att våga prova på byxor med lite högre midja än man är van vid.”

Harg_balmoralbootsTidstypiskt med resten av klädseln, balmoral boots

Du kan följa Johannes på Instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *