“gusvs9”

gusvs9_atop

Idag får ni möta vårt första anonyma intervjuobjekt. Anonym ska dock inte förväxlas med okänd i detta sammanhang. Hans instagram-konto gusvs9 är välkänt långt utanför Sveriges gränser. Flera av de personer vi intervjuat här på Välklädda Svenska Herrar har omnämnt honom som en av de bäst klädda männen i Norden. När han får höra några av de lovord han tilldelats så möter han det med stor ödmjukhet och vill istället framhålla förtjänsterna hos de skräddare som sytt hans kostymer och kavajer. Skräddarnas goda råd och detaljkunskaper i all ära, vi tycker ändå att det är hans egen känsla för färg och form som gör honom intressant för denna sida. Han har en stil som närmast kan jämföras med det vi kallar Italian CBD, business-klädsel med den typen av nonchalant flärd som man kan återfinna hos italienska industrimagnater.

Vad betyder stil för dig?
“Det är en stor fråga och svårt att svara på utan att låta klyschig. För mig är stil mycket mer än kläderna man bär, och det tycker väl de flesta skulle jag tro. Jag har pratat med Antonio Liverano en del om det här och har tagit till mig mycket av det han säger. Det genomsyrar hela ens person, hur man för sig, hur man beter sig, hur man pratar och hur man beter sig mot andra människor. Jag skulle vilja sammanfatta det med att det handlar mycket om respekt, för omvärlden och andra människor. Om vi pratar rent klädesmässigt så handlar det om att klä sig efter situationen.”

Minns du din första kontakt med klassiskt herrmode?
“Ja, absolut. Om vi bortser från de där studentkostymerna man inte vill minnas, så var det genom mitt första jobb som krävde kostym och slips. Så det var så det började. Jag har nog alltid varit intresserad av kläder, vilket jag fått från min far som alltid har klätt sig propert. Så det kommer nog därigenom, men sen när jag blev tvungen att bära kostym genom jobbet så kom jag att så sakta lära känna den världen och blev mer och mer intresserad. Det började som för så många andra med konfektion och sen så småningom gick det över till Made To Measure och till slut har man landat i bespoke-träsket.”

Och sen tar man sig inte tillbaka?
“Nej, haha, man gör inte det. Eller ja, jag skulle säga att man faktiskt klarar sig gott på en blandning mellan bespoke, Made To Measure och Ready To Wear.”

gusvs9_helfigur_2Less is more

Har du några stilförebilder?
“Ja det har jag. Mina två främsta stilförebilder är Antonio Liverano och Takahiro OsakiLiverano & Liverano. Jag har nog aldrig sett något jag tycker är fult på dem. Det är sättet de för sig, hur de beter sig mot andra människor. Allting de gör är verkligen spot on. Klädmässigt uppskattar jag också verkligen George Wang på Brio Beijing, som har kommit att bli en god vän till mig. Han är för mig kung på att se bekväm ut i vad han klär sig i. De tre är nog de jag mest ser upp till kläd- och stilmässigt.”

Skulle du kunna plocka ut en sak i din garderob som du tycker knyter ihop din stil på ett bra sätt?
“Ja, en blå blazer från Liverano, som var en av de första jag gjorde hos dem. Den är kanske en ton ljusare än den klassiska marinblå blazern. Vilket gör att den blir lite mer ledig, lite lättare att kombinera med t. ex. flanellbyxor. Den är enkel, ren och passformen är den bästa jag någonsin har haft och någonsin kommer ha, tror jag. Skulle jag välja ett plagg att ha resten av livet skulle det vara den. Den går att kombinera med så mycket.”

gusvs9_closeupStickad vinröd slips och diskret ficknäsduk, inga detaljer som slåss om uppmärksamheten

Har du några tankar om svensk klassisk stil?
“Jag tycker det är så lätt som svensk att såga Sverige, eller, många gör det, men Sverige har ju kommit ganska långt när det kommer till stil och svenskar är väldigt stilmedvetna. I alla fall i de större städerna. Men det är klart, sen är vi ju lite late adopters när det kommer till det riktigt klassiska. Där italienarna är flera resor före, så även engelsmännen. Det blir ganska ungt när man pratar klassiskt i Sverige, det är lite väl tight och mode, mer än klassiskt. Sen har vi ju givetvis Bauer, men även de kan genomsyras lite av de här tendenserna. Det finns ju ett stort intresse och framförallt tror jag folk är väldigt medvetna om Sverige som klädesnation. Vi är ganska aktiva på sociala medier, hyfsade på det engelska språket, vilket gör att vi syns och hörs i många sammanhang där tyskar och fransmän försvinner helt och hållet. Så jag tycker vi är ganska långt fram.”

Finns det någon tidsepok du tycker är extra intressant ur klassiskt herrklädesperspektiv?
“Jag klär mig väldigt nutida, men alla epoker har ju något som är intressant. 20- och 30-tal tycker jag är jättehärligt. Även 40-tal. 50-60-tal tycker jag börjar bli lite för mode för min smak.”

“Sen pratar man om att man vill ha något klassiskt. Vad är det? Vad hänvisar man till? Det går upp och ner. Troligtvis kommer jag själv till viss del att se annorlunda ut om 15 år, i vad jag har på mig. Jag försöker hålla en så klassisk siluett som möjligt med inspiration, kanske inte passformsmässigt från förr, men i tyger och färger så söker jag inspiration historiskt.”

gusvs9_leather_portfolio_1Snyggt kostymur och en portfolio i italienskt läder

Har du några tankar om framtiden för klassiskt herrmode?
“Ja, vi pratade ju innan intervjun om det här med hur dresscoden försvinner. Vilket jag, kanske föga förvånande, tycker är bedrövligt. Jag gör vad jag kan för att hålla fanan högt. Tyvärr, om man pratar om affärslivet, så är slipsen på väg bort. Det är väl bara en tidsfråga innan chefer även för de stora bolagen inte längre har slips, till och med i England skulle jag tro. Däremot finns det ett jättestort ökande intresse, tack vara sociala medier, för det klassiska herrmodet ändå. Så jag tror att intresset som sådant kommer växa. Kavajer och dressat absolut, men det kommer vara mer för att man gillar det än för att det är arbetsplagg.”

Har du något stiltips att dela med dig av?
“Att hålla det enkelt. Om man inte vet vad man pysslar med, eller om man är osäker så är det dumt att blanda för mycket mönster och färger. Håll det enkelt och titta på bilder av personer som kanske anses vara stilförebilder och försök analysera varför de gör det så bra. Ofta är det för att de håller det enkelt. Enkla sobra färger, enkla mönster, kombinera inte för många mönster. Less is more helt enkelt, den funkar i alla väder.”

gusvs9_tasselloafers_1Tassel loafers i diskret ton av burgundy

Du kan följa gusvs9 på Instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *