Johan Matsols

Johan_Matsols_atop

Johan Matsols är något av en doldis i denna typ av sammanhang. Han har mig veterligen aldrig haft någon blogg, instagram eller annan typ av social media-närvaro. Det är förstås inget som hindrat honom att utveckla en egen, väldigt klassisk stil. Vi träffades första gången på en butiksfest hos Alexander Marchesan, men jag skulle ändå inte beskriva Johan som en utpräglad vintage-fantast. Hans stil rör sig oftast i den högst diffusa kategori som närmast kan klassas som “tidlös”. Pipan sitter på plats i mungipan och känns mer som en del av Johans personlighet, än som en genomtänkt accessoar.

Vad betyder stil för dig?
“Stil är att visa respekt. Stil är så många saker, allt från kläder till inredning, val av transportmedel med mera, men viktigaste är den personliga stilen, den du är. Man kan vara välklädd i de dyraste märkena eller i skräddarsytt, men är du ett arsle har du ingen stil.”

“Jag försöker hålla en enhetlig stil i alla detaljer. Kläder man trivs i, en snygg penna, en bra tändare, en snygg klocka och sakta men säkert speglar detta även av sig i hemmet. När man väl börjat vänja sig snygga välgjorda kläder känns det lite trist att sitta på plaststolar i köket och äta micromiddag, och vice versa – äta middag eller ta en drink i chesterfield-fåtöljer känns inte lika roligt i gymnastik-kläder av polyester.”

“Klassisk stil, som väl är det närmaste man kan beskriva min stil är ju också hållbarhet, inte bara modemässig utan även hantverksmässigt. Jag köper nästan inga kläder nya, utan kollar hela tiden second hand-marknaden och uppskattar detta inte bara prismässigt, utan också hållbarhetstanken, saker slängs inte i onödan utan får nytt liv. Röker man som jag är det roligt att ha en snygg tändare, gas eller bensin som man fyller på istället för en bic-tändare som är ful och som du slänger rätt snart.”

“Klär man sig i kostym sträcker man automatiskt lite på sig, andra människor tittar på dig på ett att sätt än om du går i jeans och foppatofflor och då kommer det en liten press på att man ska bete sig lite mer gentlemannamässigt.”

Johan_Matsols_svenskaherrar_2Med en pipa i mungipan kan du lätt framstå som en smula excentrisk, men hos Johan så känns den precis fullkomligt självklar

Kommer du ihåg din första kontakt med klassiskt herrmode?
“Svårt att säga men det måste Fred Astaire steppandes omkring i någon svartvit film, elegant som få. Som född i mitten på sjuttiotalet hade man ju de tre värsta årtionden rent stilmässigt runt omkring sig, så riktig inspiration fanns inte på gatan i Borlänge direkt. Gamla svartvita filmer från england och amerika var väl inspirationen som fanns att tillgå, då föddes också en nostalgisk längtan att kostymen skulle vara normen. Jag började springa omkring i secondhand-butikerna då och försökte hitta kostymer och kavajer. Oftast blev det gamla sjuttiotalskostymer man hittade då. Sen kom Bernhard Roetzel´s Gentlemannen ut och man började få upp ögonen på riktigt för det klassiska herrmodet.”

Har du några stilförebilder?
Fred Astaire helt klart, den lätthet och elegans han bär sina kläder med är oslagbar. Bruce Boyer har också en elegant ledighet i sin stil som jag märker att jag själv börjar efterapa.
Simon Crompton har också en ledig trevlig stil värd att inspireras av. Andreas Weinås har jag följt sedan starten och sett hur han utvecklats stilmässigt och man förstår varför han är med på listan av topp 10 bäst klädda i världen. Han har fått ett riktigt bra öga för passform och färg.”

Johan_Matsols_svenskaherrar_1Johan är inte en excessernas man när det kommer till färger, men har ändå en högst personlig stil

Finns det någon sak i din garderob som du tycker knyter ihop din stil på ett bra sätt?
“Jag går oftast i udda kavaj med udda byxor, nästan aldrig utan slips. Det måste bli kavaj. Jag har en brun enkel bomullskavaj som format sig efter mig under de 5 år jag haft den.”

Har du några tankar kring klassisk svensk stil?
“Som någon med ett lite osunt intresse av klassiskt herrmode tycker jag den svenska stilen är lite tråkig. Det är mest jeans och t-shirt tycker jag. Väldigt få vågar klä upp sig i vardagen. De som gör det däremot gör det riktigt bra. Kanske lite korta silhuetter för min smak men det börjar sakta ändra sig till det bättre.”

Johan_Matsols_svenskaherrar

Har du någon favoritepok för klassisk herrstil?
“10-20-talet måste jag nog säga till att börja med. Den slanka figursydda stilen är fantastisk, 30-talet har också sin charm, tyvärr lite boxigt i formen, likaså 40-50-talet, men det är ju den gyllene eran av skräddat mode. Alla epoker har ju sin charm. Jag har kläder från de flesta årtionden som står sig väldigt bra mot dagens modebild. De är faktiskt riktigt tidlösa i sitt snitt”

Vad har du för tankar kring framtiden för klassiskt herrmode?
“Framtiden inom klassisk skräddad stil känns ljus globalt sett. Hållbarhetstanken och intresset för hantverk har inte varit så här stort på väldigt länge, och nytt blod har kommit in i branschen. Man vågar satsa på de gamla yrkena som ung.”

Har du något stiltips du skulle kunna dela med dig av?
“Våga prova. Provar man på något nytt och djärvt så kan man ju faktiskt plocka av sig det under dagen om det känns obekvämt. Jag har varit med om att jag slängt på mig en slips och sedan haft så bråttom till jobbet att jag inte hunnit byta, känt mig bedrövlig på vägen dit, men sedan låtit det smälta och kännt mig bekväm tills dess att jag väl kommit fram, haha. Håll dig aldrig till märken, utan hitta något som sitter bra, sedan är det helt egalt varifrån det kommer.”

Johan_Matsols_svenskaherrar_4En svart sko kan fungera utmärkt även i mer informella ekiperingar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *