Andreas Larsson

Andreas_Larsson_atop

Det är bråda dagar för Andreas, han har nyligen tillträtt som creative manager hos det norska accessoar- och klädmärket Berg & Berg. Andreas historia inom den klassiska herrklädesvärlden började dock långt innan detta. Han har bland annat hunnit jobba med svenska klädmärket Oscar Jacobson och italienska tygtillverkaren Vitale Barberis Canonico. Name dropping är dock en sak, och har ingenting att göra med vårt urval av intervjuobjekt, stil är en annan. Och stil har han onekligen. De italienska influenserna är tydliga, och varför inte, han har ju jobbat nära några av de mest välklädda italienarna under sin tid på Barberis. Han gör det dock, på det han beskriver som ett typiskt svenskt sätt, nedtonat. Trots sin unga ålder, och att han kommit ganska rakt in i en bransch som till 100% handlar om ren lyxkonsumtion, så känns Andreas väldigt jordnära och anspråkslös – ett väldigt stilfullt drag tycker vi.

Vad betyder stil för dig?
“Om man pratar om kläder så är det ett sätt att färglägga och förlänge ens personlighet. Pratar man om stil i största allmänhet så tror jag det är farligt att snöa in på tanken att det bara handlar om kläder. Det är lite klyschigt kanske, många andra har sagt det, men det har att göra med hur man beter sig och att man har ett schysst förhållningssätt till andra människor också.”

Kommer du ihåg din första kontakt med klassiskt herrmode?
“Jag vill minnas att jag ville ha mina polished binders när jag gick i mellanstadiet, i lekparken. Det var väl där någonstans det väcktes och sedan höll det i sig i några år och gick över i en märkeshysteri som blev lite mer balanserad mot slutet av gymnasiet, då det började sätta sig mer med skjorta, slips och kavaj. Det var lite inspirerat av Herman Byström som läste på samma skola.”

Andreas_Larsson_citatUppklätt men avslappnat, perfekt vardagsklädsel nu när många kontor ekar tomma på grund av semestertider

Har du några stilförebilder?
“Någon som jag blev väldigt inspirerad av när jag bodde nere i Italien var Francesco Barberis som är arvtagare till Vitale Barberis Canonico, som har en väldigt egen stil. Han är ganska stor och pompös, men ger ett smalt intryck och har en väldigt klassisk stil. Väldigt balanserat. Jag gillar också Jake från (har nu slutat) The Armoury. Han bär klassiska kläder men det ser väldigt bekvämt och naturligt ut. Det känns inte utklätt.”

Finns det någon sak i din garderob som du tycker knyter ihop din stil på ett bra sätt?
“Min klocka som är ganska diskret, med ett fint urverk. Inte något som sticker så mycket i ögonen. Det är som en blå kavaj, som kan vara så mycket mer än en blå kavaj, även om det för gemene man inte är någon större skillnad. Det ska inte vara ett skrytobjekt, utan det ska vara något som är ganska subtilt.”

Vad är det för klocka?
“Det är en Vacheron Constantin från 50-talet, med small seconds.”

Andreas_Larsson_BagMed nedtonade färgskalor så tillåts en snygg detalj, som en läderväska, ta plats

Har du några tankar kring klassisk svensk stil?
“Vi är väldigt duktiga på att tolka andras stilar och dämpa ned dem. Är det man tolkar superfärgglatt så blir det lite mer balanserat. Vi har bra balans. Kollar man på snittet så är det helt klart smalare än det generella modet ute i Europa och världen. Det känns som att det är lekfullt, och jag tycker personligen att det är viktigt att det ska vara kul att klä sig. Det ska inte kännas ansträngt, som att man har på sig en rustning, utan det ska kännas naturligt. Då tror jag man utstrålar sitt bästa jag.”

Har du någon favoritepok för klassisk herrstil?
“Jag försöker att inte titta alltför mycket bakåt. Jag tycker framtiden känns väldigt inspirerande, framförallt då jag är ung och har mycket tid kvar att leva. Annars tycker jag 20-talet är mycket som modet går nu, lite mer balanserat. Ett relativt smalt snitt, men utan att komforten försvinner. Som med allt det tajta, jag tycker det är stor skillnad på ett tight och ett smalt mode. Det kan vara smalt i sitt uttryck men att du fortfarande har god komfort. Jag tycker B & Tailor är ett fantastiskt exempel, som har väldigt fina snitt men med bra komfort. De kan ha lite extra tyg i ryggen utan att det ser bylsigt ut.”

Andreas_Larsson_SlipsGod harmoni mellan mönster och färger är en vetenskap i sig

Vad har du för tankar kring framtiden för klassiskt herrmode?
“Jag tror det kommer fortsätta gå åt det mer balanserade hållet och att det kommer sätta sig. Den här hantverkstrenden är ju tydlig, både i den klassiska och den lite mer trendinriktade modevärlden. Jag tror folk kommer köpa mindre men bättre, och det tycker jag känns helt rätt. Att man konsumerar saktare, sundare. För varumärken som inriktar sig på en lite mer genomarbetad produkt så tror jag absolut att framtiden ser ljus ut.”

Har du något stiltips du skulle kunna dela med dig av?
“Det skulle väl vara det där med att du bör vara bekväm i det du bär. Det är det enda som är viktigt. Det spelar ingen roll om du har på dig världens snyggaste kostym, för känner du dig inte bekväm i den så kommer det inte bli bra i slutändan.”

Andreas_Larsson_Belgian_LoafersBelgian loafers, skomodellen som förra året nästan knuffade ned tassel loafers från förstaplatsen på de italofilas lista över favoritskor under sommarmånaderna

Du kan även följa Andreas på Instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *