Johan Salomonsson

johan_salomonsson_presentation

Johan möter mig i ljus sommarkostym och med ett fast handslag. Då hans mor är på besök i staden så har han tagit en ledig dag, något som är ganska ovanligt för Johan som annars jobbar som kreativ chef på klassiska svenska herrkonfektören SIR. I bjärt kontrast till vad många verkar tro så innebär inte titeln kreativ chef att du bara sitter på ett kontor och slänger ut fantastiska idéer. I alla fall inte på ett lite mindre företag. När man plötsligt får en lucka i ett annars så hektiskt schema så kan det kännas trevligt att passa på att ta en kaffe på en av uteserveringarna i Humlegården. Att Johan jobbar med kläder nästan varje vaken timme innebär dock inte att han inte gärna kastar sig in i en diskussion på ämnet även utanför jobbet.

Vad betyder stil för dig?
“Stil är mitt sätt att uttrycka mig på. När vi pratar om kläder så handlar det om att förmedla en känsla av vem jag är som person. Sen har det ju blivit så för mig som jobbar med det, att man blir lite skadad och kollar på allt och alla. För mig handlar stil om respekt inför andra, jag tycker det är synd att klädkoder börjar försvinna.”

“Jag tycker verkligen om när man vågar uttrycka sig själv både genom kläder och hur man beter sig, allting går ju in under samma begrepp. Att man vågar anstränga sig lite för att visa vem man är. Svårt att vara mer specifik, men respekt och personlighet skulle jag säga.” 

Kommer du ihåg din första kontakt med klassiskt herrmode?
“Både ja och nej. Jag jobbade på en Brothers-butik, som mitt första jobb efter skolan. Jag har alltid varit sportkille. Sen tidigare har jag inte varit så intresserad av det. Sen skadade jag mitt knä, träffade min nuvarande sambo Josefine, som är väldigt modeintresserad, och började jobba med kläder. Efter det, med pushande från Josefine, så fastnade jag i modegrejen. Sen har det växt till ett lite halvt osunt intresse, hehe. Så det var ingen speciell tidpunkt egentligen.”

Johan_Salomonsson_kostym_bench2Ljust, lätt och luftigt, med en kontrasterande skjorta som ger ett intressant visuellt intryck

Har du några stilförebilder?
“Både ja och nej. Det är ofta snack om klassiska namn, men det är inte riktigt min grej. Även om min stil idag är ganska klassisk med kostym och den biten, så tittar jag både på det modet och high fashion. Så det är mycket bloggar. Jag gillar Armoury-killarna, Alan See och Mark Cho med fler. Kanske särskilt Alan See, han är riktigt bra klädd! En annan som jag tycker är cool är Alessandro Squarzi. Jag gillar verkligen mixen, att man kan bära kostym en dag och slitna jeans med boots en annan dag. Det återkopplar till vad som är stil för mig, det kan vara på så många olika sätt. Det kan vara lite blandat. För mig blir det mycket Instagram och Tumblr och hela den grejen.”

Finns det någon sak i din garderob som du tycker definierar din stil på ett bra sätt?
“Ja, och det här är lite komiskt, för jag har samma svar som Mr Weinås hade. Det är de skor jag har på mig idag, mina Cavendish från Crocket & Jones. Jag gillar ju verkligen kvalitetsskor, men jag äger inte ett enda par svarta skor, utan jag är verkligen en loafers-typ. Det är klassiskt, uppklätt med kvalitet, och jag kan ha det till shorts på stranden, till kostym . Det är inte så styrt vad jag har till. Så det tycker jag speglar mig bra, för jag är ganska casual-klädd också. Så det är mina absoluta favoriter som jag lever i under sommarhalvåret.”

johan_salomonsson_kostym_citat

Har du några tankar kring svensk stil?
“Ja, framförallt skulle jag vilja säga att den är väldigt god. Om vi pratar om herrsidan så får jag väl ändå säga, om man kollar runt i världen, att vi är väldigt välklädda. Vi är måna om hur vi ser ut. Framförallt den yngre generationen som kommer nu tycker jag är jätteintressant. Det är kul att se när killar anstränger sig. Om man går tillbaka bara några få år och ser på hur det kunde se ut på en fin restaurang – kvinnan i sällskapet är alltid make:ad och har tagit på sig något fint inför kvällen, och ändå kan man se mannen på andra sidan bordet sitta i schasiga kläder och verkligen inte bry sig. Det är för mig dålig stil. Där tycker jag svenskar idag generellt sett är väldigt bra, och framförallt yngre generationer. Det handlar inte om att sätta på sig en kavaj eller kostym, bara för att jag tycker det är snyggt, utan det kan lika gärna vara en snygg t-shirt och ett par jeans, men inte bara för att täcka kroppen. Det finns en tanke. Det tycker jag svenskar är bra på.”

Finns det någon särskild tidsepok du tycker är inspirerande?   
“Nej, jag har svårt att säga någon epok. Däremot skulle jag vilja säga bara lite bakåt i tiden. Om man kollar bara två generationer tillbaka, så fanns den där gentlemannaandan, som har försvunnit litegrann. Just det jag pratade om nyss, att killar och män anstränger sig litegrann. Att det är ok att klä upp sig, man behöver inte bara vara fin på ett bröllop. Det kan jag tycka är lite synd idag mot förr, men jag kan inte säga att jag inspireras specifikt av 30-,40- eller 50-tal. Annars gillar jag ju nutiden, jag gillar verkligen det som är just nu. Men jag kan uppskatta att kolla på bilder från förr, äldre filmer och sådär – elegansen.”

Johan_Salomonsson_pocketsquareSportur kan vara lite grovt till en business-kostym, men funkar utmärkt i den här lite ledigare ensemblen

Har du några tankar om framtiden för klassiskt herrmode?
“Jättesvårt att säga. Jag är så inne i branschen. Just nu ser det väldigt ljust ut, om man kollar på kostymbranschen och så. Nu har det varit trendigt i ett par år, även hos yngre konsumenter, då det tidigare bara varit arbetsplagg. Jag hoppas och jag tror, och det märker jag när jag säljer, att yngre kunder uppskattar kostymer som fina plagg igen, inte bara för att de måste ha dem på sig. De kan köpa dem för att ha på fest tillexempel, och då kommer kostymen tillbaka till sin rätta anda. Det ska ju inte bara vara tvång, utan för att det är bekvämt och snyggt. Där tror jag ändå att det hänt någonting, och att det kommer hända.”

Har du något stiltips?
“Våga pröva. Jag tycker folk tar det lite för mycket på blodigt allvar ibland, med regler. Jag inspireras av andra, men bryr mig annars inte så mycket om vad folk tycker. Det är klart, det tar ett tag att hitta dit om man är ung, att hitta sin stil. Våga pröva och tänk inte för mycket på vad andra tycker.”

Johan_crockettandjonesSkorna som gör mannen

Du kan även följa Johan på Instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *