Jesper Svensson

jesper_top

Jag vill givetvis inte peka ut en enskild yrkesgrupp, men jag tror få även inom skrået, skulle säga att politiker i allmänhet klär sig särskilt inspirerande. Jesper Svensson är ett tydligt undantag. Till vardags blir det väl kanske inte fullt så extravagant som den fredag mitt i sommarsemesterperioden jag träffar Jesper på Östermalm i Stockholm. I sin tredelade sommarkostym och Panamahatt utgör Jesper en tydlig kontrast till alla de shortsbeklädda män som semesterstrosar förbi Taverna Brillos uteserveringen, där vi satt oss ned för att diskutera klassisk stil.

Vad betyder stil för dig?
“Stil är för mig någon slags blandning av hållbarhet och personlighet. Stil är något man inte byter varje dag, det är något som står sig över tid. Sen kan det vara väldigt individuellt. Tomas DiLeva har ju sin stil med sina kaftaner, det är ju en väldigt personlig stil. Jag har ju då en lite annan stil. Jag tror inte den kommer förändras så himla mycket. Jag tror att den kommer utvecklas, men det känns som att jag har hittat min stil nu.”

Kommer du ihåg din första kontakt med klassiskt herrmode?
“Ska man gå riktigt långt tillbaka i tiden så har jag alltid tyckt om att klä mig i kavaj. Det finns många hemska bilder från barndomen där jag har fått på mig något ärvt av helt fel storlek, men jag har alltid trivts i den här typen av kläder av någon konstig anledning. Sen har jag ju varit i sammanhang där det inte har passat så bra att gå i kostym, men när fick mitt senaste jobb så kändes det naturligt att börja klä upp sig lite. Då fick det en nystart.”

“Egentligen tror jag det började med knappen, den man knäpper på kavajen. Jag hade svårt att hitta kavajer där knappen var tillräckligt långt ned. Jag provade olika märken och tillverkare och märkte att knappen ändå satt för långt upp. Jag kände mig oproportionerlig på något sätt. Då började jag mer seriöst titta omkring i herrklädesaffärer. Det slutade med att jag bestämde att jag skulle måttbeställa en kostym. Det satt ju ganska långt inne, men på den vägen är det. Det var 3 år sedan.”

jesper_tredelad_kostymVälklätt och propert i tredelad sommarkostym, med spännande detaljer såsom Panamahatt, kontrasterande skjortkrage och gul slips

Har du några stilförebilder? 
“Inte så att jag kan nämna några särskilda namn. Dels följer jag de… sedvanliga höll jag på att säga, kontona på instagram. Manolo, Permanent Style och så vidare och inspireras mycket av dem. Tweed Country Sports har inspirerat den här kostymen faktiskt. De la ut en bild på instagram där Karl Oskar hade ungefär en sån här, och jag tänkte ‘Det där var snyggt!'”

“Så sociala medier gör ju otroligt mycket för möjligheten att odla det här intresset. Sen, ska man drömma lite, så var ju 20-30-talet, Brideshead Revisited, en vacker tid. Det kan man inte komma ifrån.”

Har du någon sak i din garderob som du tycker definierar din stil?
“Det har jag. Jag köpte en väldigt fin mörkblå tredelad kostym häromåret, som jag tycker definierar min stil. Just för att jag ju verkligen är en blå person, jag skulle kunna ha allt i blått. Den har ett väldigt diskret, nästan osynligt fiskbensmönster. Så det finns lite liv i tyget, och så har jag en dubbelknäppt väst till som jag tycker är väldigt tjusig, som gör att jag kan variera plagget. Det kan kännas mer eller mindre formellt och jag kan ha den med uppknäppt skjorta, eller med väst och slips. Det är väldigt användbart och mångsidigt. Det är så jag försöker tänka, att den ska kunna användas i många olika sammanhang och vara praktisk och funktionell.”

jesper_citat

Har du några tankar kring svensk stil?
“Ja, jag tänker att svensk stil har mycket fokus på att det ska vara praktiskt och bekvämt. Det tolkas väl ofta som street style, att man ska ha jeans och t-shirt. Sen så är ju svenskar kända för en hög modegrad i sin kläder och det är väl gott så, men för mig är inte mode och stil riktigt samma sak. Mode är ju något som varierar väldigt kraftigt från år till år. Jag skulle tycka det var kul att se lite fler svenskar ägna stilen mer uppmärksamhet.”

Har du någon favoritepok inom herrmode?
“Även om jag tycker 20- och 30-talet var snygga så köper jag inte mina kläder utefter hur de såg ut då. Jag imiterar inte någon epok. Jag försöker leva i nutiden och köpa kläder som känns användbara och aktuella, men samtidigt hyfsat tidlösa, om det nu finns ett sånt begrepp när det gäller kläder. Sen tycker jag det är väldigt kul att se kläder från t. ex. 70-talet, folk som var välklädda då, och se hur de kläderna skulle funka idag. Kanske om man syr in byxorna lite. I alla epoker finns det ju något att inspireras av, om det bygger på stil.”

jesper_manschetterVackert kostymur och stilrena manschettknappar som gått i arv i familjen

Har du några tankar kring framtiden för klassiskt herrmode? 
“Jag tänker att hållbarhet är väldigt viktig fråga i samhället idag, och då pratar man naturligtvis mycket om miljö. Där tror jag det finns en potential för det klassiska herrmodet, att kunna tilltala en bredare målgrupp än idag. Just eftersom det klassiska herrmodet är klassiskt och har en förutsättning att hålla. Både att hålla rent fysiskt och stilmässigt under en längre tid. Du har inte dina plagg bara 1 eller 2 säsonger, utan kanske 10, eller tills de är utslitna. Det är ju i högsta grad en hållbarhetsfråga tycker jag. Skor som man kan byta sula på och reparera istället för att bara slänga när de är utslitna – det är verkligen fördel för det klassiska herrmodet tycker jag.”

Har du några stiltips du kan dela med dig av?
“Det beror ju förstås på vem man vänder sig till, men att försöka hitta sin stil och att inte vara rädd för att hålla sig till den. Trivs du i blåa kostymer, håll dig då till blåa kostymer. Du behöver inte ha hela regnbågens färger, man kan skapa variation med detaljer och accessoarer. Klä dig i det du trivs i, jag tror man mår bäst och ser bäst ut då. Sen, fokusera mer på passform och hur plaggen sitter än på vilket märke det är, det tror jag är väldigt viktigt. Många handlar efter vilket märke som är inne just nu. Det viktigaste du kan göra är nog snarare att hitta en modell som sitter bra på dig. Lägg mer tid på det.”

jesper_skorFlätat läder är klassiskt i skosammanhang och skapar en extra dimension av visuellt intresse runt en brun oxfordsko

Du kan även följa Jesper på Instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *