Robin Håkansson

robtop

Jag vill minnas att jag träffade Robin Håkansson för första gången på en av mina resor till Florens under Pitti Uomo. Han slog mig omedelbart som en synnerligen sympatisk och trevlig person, med ett intresse för stil som sträcker sig långt förbi den typiske IT-killens. I princip all tid han har över efter jobb och flickvän läggs på att skriva bloggen To Quote och besöka herrskrädderier, tillverkare och butiker för att fortsätta fiska kunskap ur den outtömliga källa som är klassiskt herrmode. Sedan Robin först dök upp i denna värld har hans stil utvecklats i snabb takt, och idag är han en man med en väldigt stark känsla för avslappnat klassisk stil i en ganska samtida tolkning.

Vad betyder stil för dig?
“Folk tycker väl olika där såklart men för mig handlar det om, och det kan låta klyschigt, någonting var och en måste utveckla. Man kan självklart inspireras av andra. Jag har ju mina stilikoner och inspirationskällor men jag tycker att stil handlar om något du utvecklar för dig själv och inte andra. Jag tror det är många som lätt halkar in i att ha en stil för att tilltala andra. Det får man göra som man vill, men jag kan tycka att det blir lite fel. Jag tycker att det är viktigt att ha en egen stil helt enkelt.”

Kommer du ihåg din första kontakt med klassiskt herrmode?
“Ja, den första kontakten jag hade var i gymnasiet, under första året. Det var genom min morbror, som är och alltid har varit väldigt klädintresserad. Jag såg upp mycket till honom som person och även till hans stil. Så det började med att han skickade över prylar till mig, både oanvända och använda. Det var egentligen då intresset ökade. Han visade hur man kunde klä sig. Det var allt ifrån vintage till nytt. Det var förvisso en del high fashion, t ex. Prada, Gucci osv. Så det började där, men gick sedan ganska snabbt över till skräddat och mer klassiskt mode. Visst kan Prada och Gucci vara skräddat, men det är ändå en annan typ av skräddat. Det är nog där allting började.”

robhel3Grå kostym kan funka såväl för kontoret som för en ledig dag i stan. I synnerhet om den är i ett så mångsidigt tyg som Fresco

Har du några stilförebilder?
“Ja, det finns en hel del. Jag inspireras av många olika människor, men om man verkligen ska peka på några som inspirerat mig genom åren skulle jag framförallt säga Andreas Weinås. Det är nog ingen hemlighet, eftersom många tycker vi är lika. Det får man ha en egen uppfattning om, men han har väldigt bra stil. Ganska klassisk, men jag tycker ändå han hittar på nya roliga saker, så det inte blir tråkigt och stelt. Sen skulle jag säga, framförallt på senare tid när jag börjat lära känna honom, Antonio Ciongoli. Han är också en stor inspiration, för han är egentligen en av de första personer jag träffat och sett som kan kombinera ett så skräddat mode med något så ledigt utan att det ser krystat eller påklistrat ut. Så han är också en stor förebild.”

“En annan som också inspirerar med lite mer nedtonat skräddat och casual-orienterat mode är Christian Kimber, som jag också är god vän med. Väldigt ödmjuk kille, säkerligen den mest ödmjuke kille jag någonsin träffat inom branschen. Han är också väldigt duktig på att ta fram lite mer skräddat kombinerat med nedtonat mode, sådant som jag börjat gilla väldigt mycket på sistone. Jag ska inte rabla hela dagen, men man får inte glömma Saman Amel och Dag Granath. De har spelat en viktig roll för mig och jag tror de spelar en viktig roll för dagens mode.”

robquote

Om du skulle ta en sak från din garderob som på ett bra sätt knyter ihop din stil, vilken skulle det vara?
“Det var en bra fråga. Jag skulle säga att det som jag använt mest i min garderob är näsdukar från Christian Kimber. Det är tack vare att jag tycker de har de färger jag vill ha, de är så lätta att kombinera, de har rätt storlek, de är handrullade, de har perfekta material i ull och silke. Det som gör dem såpass roliga också är att de inspireras av verkliga livet, platser han rest till. Jag tycker de har en personlig känsla. Det tycker jag definierar mig, jag använder dem till allt.”

Tycker du det finns en unik svensk stil? Hur ser den i så fall ut?
“Ja, jag har ju bott i södra Sverige och nu på senare år i Stockholm, och man kan ju se lite olika tendenser. Den gemensamma nämnaren när man tänker en typiskt svensk stil är ändå det här lite kortare, tightare modet. Det är mycket svart. Det är inte vad jag personligen gillar, men jag kan förstå varför man gillar det. Jag skulle säga att det är lite mer trendorienterat. Det är inte riktigt så jag hade velat se klassiskt herrmode. Jag tycker dock det är på väg åt rätt håll. Det tycker jag verkligen är det roligaste, att få vara med om det och ta del av den resan.”

robbagTote bag i buteljgrönt läder är ett ledigt och trevligt alternativ till portföljen

Har du någon favoritepok inom herrmode?
“Ja, jag tycker det finns många epoker som är intressanta. Egentligen det vi är på tillbaka till nu skulle jag säga spontant säga, och det är 70-talet. Där vi har lite högre byxor med generösare benvidd som ger lite finare siluett, lite bredare slag där det börjar krypa upp mot 10-11 centimeter – som jag tycker är visuellt vackert. Framförallt då jag är lite längre tycker jag det är fint med den lite högre midjan och siluetten de breda slagen skapar, och givetvis den lite längre kavajlängden som täcker stussen. Det kanske låter väldigt klassiskt och tråkigt, men jag tycker man kan göra så mycket mer av det. Jag tycker inte man ska gräva ned sig i idéen att det är gubbmode, utan kombinera det med egna finesser, roliga näsdukar, intressanta slipsar, kanske någon typ av loafers.”

Har du några tankar om framtiden för det klassiska herrmodet?
“Jag tycker att när man haft möjlighet att resa runt, på Pitti t ex, och haft möjlighet att träffa en massa intressanta människor, märker att intresset har ökat markant. Jämfört med när jag började för några år sedan så märker man på antalet butiker, utbudet, kvaliteten, val av tyger med mer att allt finns i en helt annan mängd. Sen får man ju inte glömma bort att det är en procentuellt liten del av alla män som håller på med detta, men jag tror ändå intresset ökar även hos gemene man. Vi män skapar oss ju ofta nördiga intressen, när vi hittar något vi gillar så älskar vi att nörda ner oss i det. Skor och skräddat mode är inga undantag.”

robshoesKostym med loafers utan strumpor har blivit något av en sommarklassiker även i Sverige

Har du något stiltips?
“Jag har själv gjort många stilmissar, men det jag lärt mig är ändå att man hittar något eget. Att man inspireras av andra men hittar något eget. Jag tycker man ska våga tona ned saker och ting. Våga ta en kostym och matcha den med loafers utan strumpor om du vill. Det är du som bestämmer vad du tycker är snyggt och intressant. Vill du ha en t-shirt till kostym, fine, testa det. Begränsas inte av en massa bloggare och forumkommentarer. Jag tycker det är viktigt att man vågar testa, och tycker att skräddat mode ofta gör sig bättre när man gör det mer informellt. Så, våga kombinera på nya sätt.”

Du kan även följa Robin på Instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *