Gabriel Öberg

gabrieltop

Det kan tyckas som om vi vore en reklampelare för Skoaktiebolaget, då vi nu kommit till vårt tredje intervjuobjekt från samma företag. Det kan dock enkelt förklaras med att denna butik, likt The Armoury i Hong Kong och New York, är förbaskat bra på att rekrytera män med snygga och personliga stilar.

Gabriel är en sådan person som ofta kommer upp som exempel när jag frågar välklädda män runtom i världen vilka personer de tycker klär sig riktigt bra. Det förvånar mig inte alls, då Gabriel klär sig med fingertoppskänsla, utan excesser och med en klassiskt nedtonad färgskala. Gabriel ger förövrigt inte intrycket av att vara en person i behov av stora gester för att göra intryck. Hans sätt att tala, lugnt och eftertänksamt – förstärkt i sin karaktär av hans dialekt (dalmål), understryker bara att hans stil verkligen är en reflektion av hans personlighet. Proper, genomtänkt och ödmjuk – men aldrig tråkig.

Vad betyder stil för dig?
“Stil för mig är något som uttrycker något personligt och som är en förlängning av den karaktär man är som person. Svårt att beskriva mer konkret än så. Förlängning av ens personlighet helt enkelt.”

Vad var din första kontakt med klassiskt herrmode?
“Det var via min morfar som var väldigt stilintresserad, när jag var ung, i tidiga tonåren. Jag förstod nog inte riktigt det här själv förrän jag kom in i tjugoårsåldern.”

Vad var det som stack ut i din morfars stil?
“Inget speciellt förutom att han var väldigt klassisk och en gammeldags gentleman. Han var allmänt stilig och tillmötesgående som person och som hade koll på klassiska stilregler. Han jobbade som lokförare, så han hade inget jobb som krävde den typen av klädsel, utan han var bara intresserad av att klä sig stiligt.”

gabhelGabriel klarar konststycket att bära upp en lågkontrast-outfit i ljusbruna/beiga skalor med galans

Har du några stilförebilder?
“Jag plockar nog lite från olika personer. Jag har ingen speciell förebild, men det finns många som klär sig väldigt bra. Jag gillar ju såklart många av Armoury-killarna, de tycker jag klär sig bra. Jag gillar många av de här italienska industripamparna, som Matteo Marzotto, och jag gillar Taka från Liverano. Det finns många som klär sig riktigt bra, men ingen som är en speciell förebild. Jag tar lite inspiration från många håll.”

Om du skule plocka ut en sak ur din garderob som på ett bra sätt knyter ihop din stil, vilken skulle det vara?
“Det viktigaste plagget, som jag använder mig mycket av är en enkel ljusblå skjorta. Den tycker jag alltid passar. Oavsett om man är lite mer ledig med ett par chinos eller ett par manchesterbyxor, eller om man är lite mer uppklädd med en hel kostym, så är ljusblå skjorta ett bra alternativ.”

gabdetMed få och nedtonade accessoarer kommer den hundtandsmönstrade kavajen till sin rätt

Föredrar du någon särskild kragmodell?
“Ingen speciell sådär, men om eftersom jag har ett ganska långsmalt ansikte så passar ju en widespread med lite längre kragsnibbar bra. Jag är ganska öppen, button down är också fint, men jag har inte så många sådana.”

Tycker du det finns en unik svensk stil?
“Ja, eller en skandinavisk stil skulle jag säga. Den är ganska nedtonad men ändå väldigt konkret. Jag tycker att vi klär oss väldigt enkelt men väldigt stiligt och personligt. Vi svävar inte ut så mycket. Vi har vår nedtonade stil men lyckas få in personlighet i den. Det tycker jag vi gör väldigt bra, och det tror jag väldigt många tittar på även internationellt.”

Har du någon favoritepok inom herrmode?
“Nej det kan jag inte påstå. Jag inspireras väldigt mycket av 20- och 30-tal, men ingen konkret favoritepok. Vi har haft många fina årtionden som har varit väldigt välklädda, men 20-30-tal var väldigt klassiska och snygga.”

gabklockMorfars klocka – en fin hommage till Gabriels första kontakt med det klassiska herrmodet

Har du några tankar om framtiden för klassiskt herrmode? Finns det en sådan?
“Jag tror att det kommer ett litet uppsving, speciellt för hantverket och det börjar vi märka lite mer med skor. Hantverksmässigt så tror jag intresset att betala för bättre kvalitet eller en mer genomarbetad produkt kommer öka. Jag tror att både kunskapen och utbudet kommer växa och bli bättre, med internationella kontakter och att det blir en öppnare marknad. Så jag tror verkligen att det finns en bra framtid för skräddat och ett större utbud av kvalitetsprodukter. Det kan vara alltifrån mat till kläder till skor.”

Vad tror du det beror på?
“Ökat medvetande om kvalitet och miljö, men också att folk är lite trötta på slit och släng. Man vill ha lite mer personliga produkter som lever med en själv under en längre tid.”

Stiltips?
“Det bästa stiltipset tycker jag är att man alltid ska klä sig, och man ska alltid vårda sig själv, som man själv skulle vilja möta sig, och att man alltid vågar blanda in lite av sin personlighet i kläderna. Ha kul! Det är ju det det går ut på. Vi klär oss ju för att vi vill vara snygga för oss själva, men också för att omgivningen ska tycka att vi ser bra ut. Då är det viktigt att man har kul och att man känner sig trygg i sig själv och att man vågar.”

gabskor

Du kan även följa Gabriel på Instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *