Maxim Lundh

maxtop

Maxim är en ung man med mycket på gång. Han studerar på heltid och är samtidigt agent för två olika accessoartillverkare. Det betyder att han mer eller mindre alltid är på språng.

Maxim beskriver sig som driven, det är verkligen ingen överdrift. Med en uppenbar känsla för stil, med sin ödmjuka personlighet och sitt säljande leende så råder det inga tvivel om att denne man kommer gå långt inom vilket gebit han än väljer framöver. Med en ständig vilja att fortsätta utveckla sina kunskaper inom herrklädesområdet så kommer han tveklöst gå från klarhet till klarhet även stilmässigt.

Vad betyder stil för dig?
“Stil är viktigt tycker jag, det är en förlängning av ens personlighet. Det förknippas oftast med kläder men behöver inte ha med din klädstil att göra. Du kan vara välklädd utan att ha stil. Jag tycker det finns en stor skillnad där. Jag tycker stil är personlighet, karaktärsdrag. Det kan vara stil att vara skön som människa – hur man beter sig på en arbetsplats och runt vänner. Jag kan t. ex. tycka att en fotbollsspelare har cool stil även om jag inte beundrar hans klädsel. Framförallt så tycker jag att man ser att en person med bra stil är bekväm. Jag har aldrig sett någon med vad jag uppfattar som bra stil som är obekväm i det han har på sig.”

maxbrillorEn lätt transparent båge hjälper här till att skapa en snyggt nedtonad stil

Kommer du ihåg din första kontakt med klassiskt herrmode?
“Haha, ja jag kommer ihåg det ganska tydligt och jag blir ofta påmind om det. Jag var fanatiskt James Bond fan när jag var liten. Runt 6-7-årsåldern, när min föräldrar kom hem från jobbet- så stod jag ofta i en mörkblå kostym med en portfölj och sa att jag skulle gå till banken. Det var väl där galenskapen började.”

Hur tog det sig därifrån till din stil idag?
“Under mina tonår så spelade jag mycket golf. Det var en sport som gav mig möjlighet att utforska lite olika stilar, och att prova på lite olika kläder. Jag la all tid och fokus på det, men så fort jag var färdig med gymnasiet så valde jag att gå en annan väg. Jag började jobba i klädbranschen, successivt började jag lära mig saker och ting. Även om man kanske hade lite känsla och intresse för det innan, så blev det mer verkligt när man började jobba med kläder.”

maxquote

Har du några stilförebilder?
“Den är svår… Jag tar inspiration från väldigt många. Nu har jag väl kommit till det stadiet där jag försöker vara mig själv. Det finns ju såklart folk som jag tycker är välklädda, men när det kommer till stilförebilder så handlar det nog mer om att jag beundrar och uppskattar människors sätt, vad de har uppnått och hur de hanterar vissa situationer. Ta en kille som Tom Ford till exempel. Jag är inte överens med hans idé om hur man ska klä sig, men ändå tycker jag “Vilken personlighet!”, där finns något jag skulle kunna lära mig av.”

Har du något i din garderob som du tycker beskriver din stil på ett bra sätt?
“Alltså, min stil förändras ju litegrann. Det har väl med min ålder att göra. Det kommer både från mig och min omgivning. Något som jag alltid har gillat är en ledig kostym. Jag älskar att bära kostym, det har ju suttit med sedan jag började titta på Bond-filmerna. Ibland så kan en kostym vara lite mer välklädd, ibland lite mer funktionell. Ibland känner man sig inte så bekväm i en dressad kostym. Jag tycker en ledig kostym kan bäras till alla tillfällen. Jag kan resa i den och jobba i den och aldrig känna mig underklädd.”

maxdet2Den ljusa lediga sommarkostymen gifter sig väl meden lätt “sprezzig” slipsknut

Tycker du det finns en unik svensk stil? Hur ser den ut?
“Jag tycker att svenskar är väldigt bra på att anamma andras stilar. Skandinavien kanske är känt för att vara lite kallt och lite mörka färger och lite smala passformer, men jag tycker svenskar är väldigt bra på att titta på andra kulturer, som Storbritannien och Italien. Tittar du i butiker i Sverige idag så finns det ju varumärken och produkter från Japan, USA, Storbritannien, Italien, Frankrike och mindre etablerade mode- och textilländer. Sverige håller en väldigt hög lägstanivå när det kommer till både utbud i butiker och hur folk klär sig.”

Har du någon favoritepok inom herrmode?
“Kanske på grund av min ålder och mina intressen, så känner jag att när det kommer till kläder så är jag fast i nuet. Jag tycker att det som händer idag är väldigt spännande. Min kunskap är väl inte så himla hög när det kommer till vad som hänt förr med kläder. Visst, jag kan inspireras av filmer och sådant jag ser på bilder, men jag skulle nog ljuga om jag försökte ge något annat svar på den frågan.”

maxklockaAlla detaljer följer formalitetsgraden i Maxims klädsel, inklusive klocka & klockarmband

Har du några tankar om framtiden för klassiskt herrmode? Tror du det finns en sådan?
“Absolut, nu börjar man konsumera på ett annat sätt. Många försöker bygga en mindre och mer kvalitativ garderob. Man kanske är lite mer selektiv, men det kan ju också vara en trend. Vad jag har upplevt så verkar det som att intresset för den här klädseln ökar dag för dag och jag tror det tar lång tid innan det ser annat än ljust ut.”

Stiltips?
“Något som jag själv försöker implementera är att köpa produkter från varumärken som har sin kärnkompetens inom en viss produkt. Så du köper en skjorta från en skjorttillverkare och skor från en skotillverkare. Det behöver inte betyda att du utesluter alla andra men det är ett bra sätt att få en kvalitativ basgarderob. En annan sak är att våga testa nya saker, att inte vara rädd. Men att när du sen vågar, gå på magkänslan. Provar du på något nytt och känner dig lite obekväm så syns det.”

maxskorKostym, nakna anklar och tassel loafers tycks väcka viss upprördhet hos somliga män. Maxim bär dock upp det med den självklarhet som krävs

Du kan även följa Maxim på Instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *