Oliver Dannefalk

olivertop

Vi har ju redan fått stifta bekantskap med ägaren till Skoaktiebolaget, Patrik Löf. Idag har turen kommit till deras Visual Manager, Oliver Dannefalk. Denna butik har sannerligen några av sveriges bäst klädda anställda.

Oliver är en man med ett gott öga för färg, form och detaljer – något som tar sig uttryck i hans oklanderliga klädsel. Med en nedtonad färgskala låter han sådana detaljer som en diskret rävmönstrad slips ta plats i ekiperingen. Olivers stil kanske inte kan beskrivas som direkt casual, men han lyckas ändå framstå som väldigt ledig i sin mjukt skräddade klädstil. Det är också utmärkande för hans personlighet, som upplevs som självsäkert tillbakalutad, med genuin närvaro och engagemang. Det märks tydligt att stil och visuell presentation är mer än ett jobb för Oliver, det är en utpräglad del av hans personlighet.

Vad innebär det att jobba som visual manager?
“Det innebär att jag jobbar med visuella strategier på alla plan: Fysiskt i butik, på olika sociala medieplattformar och hur folk framställs som jobbar hos oss. Även till viss del vilka produkter vi jobbar med, vilken stil och dylikt, även produktfoto.”

Är du en bra fotograf?
“Jag är hyfsad. Jag lär mig varje dag. Jag har snart gått klart en fotokurs där jag tycker jag har lärt mig väldigt mycket. Varför jag jobbar med det här är för att jag är en ganska kreativ och estetisk person. Jag ser mycket i runda värden, ser skönheten och har någon slags romantisk bild av vad jag ser. Det är en ganska bra utgångspunkt för att ta sig an mer kreativa yrken och hobbies.”

Jag antar att det var det som drog dig till klassiska herrkläder?
“Absolut! Färg och form. Det är ganska luddigt för mig, för det jag oftast tittar på är snitt, färg och form och material snarare än var det kommer från. Det är någon slags siluett och helhet jag hela tiden jagar i mina kläder, en helhetsbild av allt. Jag ser tillexempel en byxa mer som en slags form för underdelen och jag ser kavajen som en form för överkroppen, och hur det hänger ihop. Det kanske låter luddigt, haha.”

oliverdetaljAvmätta färgskalor, där den mossgröna slipsen tillåts ta utrymme

Vad betyder stil för dig?
“Stil för mig är ett personligt uttryck i färg och form, hur man presenterar sig själv. Det handlar inte bara om kläder. Jag menar, du kan ju ha en jättefin skräddarsydd kostym och fortfarande vara väldigt otrevlig. Då kommer du ju inte vara en stilig person. Kanske rent visuellt, men det tappar ju absolut värde om din karaktär inte är i fas med din stil.”

Vad var din första kontakt med klassiskt herrmode?
“Det måste ha varit när jag började jobba på Ralph Lauren, när jag precis slutat skolan. Då jobbade jag extra på lagret på Ralph Lauren, med att larma och prismärka varor. Så alla plagg som såldes uppe i butiken passerade mina händer. Först tyckte jag det var lite märkligt, jag menar Ralph Lauren kan ju vara väldigt färgstarkt och stökigt i sitt uttryck. Jag och min vän som jobbade där då kunde skratta lite åt det. Tills man helt plötsligt insåg att “det här är ju häftigt, det finns ju någonting här”. Man kan ju få olika uttryck, blanda kontraster i material, färg och dylikt och få någonting som känns mer personligt.”

Så det var Preppy-stilen som tilltalade dig?
“Kanske inte Preppy per se, utan det var snarare kavajer med slipsar och skjortor på ett lite ledigare sätt, som tilltalade mig lite extra. Virkade slipsar, lite ulligare kvaliteter, inte det där strikta. För det som jag ofta tänkte på när det kom till kostymer och så när jag var yngre var business, konservativt och väldigt formellt. Jag insåg att det fanns en lekfullhet inom samma genre som tilltalade mig. Det blev inte för seriöst och man kunde vara mer fri i det än jag hade trott när jag var ung.”

oliverquoteOliver utanför den butik vars visuella profil han till stor del styr över

Har du några stilförebilder?
“Det finns många generella stilförebilder. Både nutida och gamla. Fred Astaire är ju ett optimalt exempel, och James Stewart. Nutida är alltifrån Beppe Modenese till Cesare Cunaccia, Patrick Grant – det finns många. De som jag tar mest inspiration från är mina nära vänner. Andreas Lagergren är en av dem, min kollega Gabriel är en annan, Carl Pers som jobbar på Herr Judit, Saman och Dag. Folk som jag stöter på nästan dagligen ger mig mest inspiration, kanske undermedvetet, eftersom man kan ha en dialog med dem. Man kan få saker förklarade för sig, man kan ibland bli totalt sågad – vilket också är viktigt, att man inte bara ryggdunkar utan att man har sin åsikter. Det värdesätter jag i min relation till folk, att deras åsikter är intressanta.”

Har du en sak i din garderob som definierar din stil?
“Jadu… En klocka jag har, min Cartier Tank. Den har en gammal historia, men känns lika modern idag. Den klockan är inte allas första val, men det är lite så att… de som vet vet. Den har ett subtilt kraftfullt uttryck. Lite excentrisk, vilket kanske jag också kan vara i vissa delar av min stil. Lite okonventionell till sin form för många, eftersom den är rektangulär. Den passar mig väldigt bra, och när jag först såg den så insåg jag att det kommer vara min första riktiga klocka som jag köper och jag kommer aldrig göra mig av med den.”

Tycker du det finns en unik svensk stil och hur ser den i så fall ut?
“Det jag gillar med den svenska stilen är att folk snappar upp saker väldigt fort. Vi har en väldigt medveten svensk stil. Jag tycker den tar sitt utrryck i det lite nordiska och minimalistiska. Vi kanske inte har samma passion för färg som italienarna har, vi kanske inte heller har samma passion för de tyngsta tweed-tygerna som engelsmännen, men allt det där återspeglas ändå i den svenska stilen. Alltifrån färgerna i Italien till tunga engelska tyger till mer mejslade skor från sydeuropa till mer konservativa skor ifrån nordeuropa – det blandas i den svenska stilen med en återhållsamhet. Sen finns det ju absolut vissa människor som går “all in” på en viss stil, vilket alltid är intressant. Men det finns en återhållsamhet som jag respekterar och som jag själv identifierar mig med.” 

oliverknappHundtandsmönster i miniformat skapar en extra dimension rent visuellt, när du tittar närmare på detaljerna

Har du någon favoritepok när det kommer till klassiska herrkläder?
“Jag skulle vilja säga här och nu. Nu finns det en stark medvetenhet om det som har varit och det finns ett förbättringstänk på allt som har varit. Tyger utvecklas, snitt utvecklas medan man tar hänsyn till det som varit. Man kanske hittar någon epok man tar lite extra ifrån, men det gäller ju samtidigt att vara kontemporär och med i nuet. Ta vad man kan, men leva nu. Så man kan njuta av där man är. Jag älskar 10-, 20- 30-tal. Jag kan hitta något i varje stil som jag uppskattar, men den blir ju mer intressant om det finns en samtida kontext eller en egen touch som kommer ifrån det moderna samhället, eftersom man då inte redan har sett det. Då kan man inte placera in alla i olika fack.”

Vad har du för tankar om det klassiska herrmodets framtid?
“Jag tror att tack var sociala medier, internet och spridningen på dessa så har vi redan sett en ganska markant spridning av den här stilen. Den har tagit sig uttryck genom många olika forum. Du kan ju gå till en lågbudgetkedja och köpa dig en kostym  i en stil som du också kan hitta hos en premiumtillverkare. När det väl har fått fäste så genomsyrar det alla nivåer så att säga. Det tycker jag är kul, men jag tror också att det riskerar att explosionsartat växa för att sedan trappas av.”

“Det klassiska herrmodet har ju synts på modescenen ett tag, och modescenen är ju mer flyktig. Så jag tror det kan mattas av, men många har blivit bitna av kvalitetstänket, miljötänket, att man vet var sina plagg produceras. Tillverkningen är väldigt transparent, så man tar sitt ansvar både genom att bevara ett hantverk och se till att människor som utför hantverket kan leva på det och att det inte görs under slavförhållanden. Man ser till den moraliska aspekten av det. Har man hållt på med det här ett tag så vet man också rent krasst att det håller längre. Så, om man är säker på sin stil så har man användning av det mycket längre och på så sätt kan det också vara en ekonomisk fråga, man kan spara sina pengar på att lägga sitt krut på det som verkligen är rätt för en själv. Så framtiden håller nog bra förutsikter för hantverket och bevarandet av kunskaperna. Man ser att många yngre människor som blir intresserade av det här får upp ett intresse för just de yrkena som för några år sen inte alls var intressanta. Vem ville bli skräddare, skomakare och urmakare då? Nu finns det ett större intresse för den typen av hantverk.”

Stiltips?
“Var dig själv. Känn dig inte tvingad att göra någonting för att alla andra gör det. Ta gärna inspiration men känn dig bekväm, det syns om du inte är det. Försök hitta dig själv i dina kläder. Det spelar ingen roll om du alltid har kostym, aldrig har slips eller alltid kör uddakavaj. Det som gör dig glad och som du kan gå runt och känna dig bekväm i är alltid det bästa.”

oliverskorVälskötta kängor med fin patina

Du kan även följa Oliver på Instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *