Fredrik Thunell Karlöf

fredriktop

Fredrik är vårt hittills yngsta intervjuobjekt. Detta till trots så finns det nog ingen som kan ifrågasätta hans engagemang i, och kunskap om, klassiskt herrmode.

Fredriks stil kategoriseras inte med enkelhet, då han blandar vintage och nytt, konfektion och måttsytt, engelskt och italienskt. Det görs dock med en tydlig fingertoppskänsla och det är alltid väldigt klassiskt.

Jag träffar honom på Rörstrandsgatan, där han tillfälligt hoppat in för att hjälpa till i butiken Tweed Country Sports, vars ägare vi ju träffat tidigare. Fredrik är en eftertänksam person, som tycks utveckla långa resonemang som svar på varje fråga i sitt huvud, för att sedan leverera ganska korta och kärnfulla svar. Hans personlighet, eller snarare den personlighet han valt att presentera för omvärlden, speglas väldigt väl av hans klädsel. Den är återhållsam och ganska stram, men med en stilfull charm.

Vad betyder stil för dig?
“En förlängning av ens person. En förlängning av jaget skulle jag säga. Till syvende och sist så handlar det ju helt enkelt om ett starkt stilintresse tagen till ens egen nivå av perfektion – så att man själv är nöjd. Det är hur man väljer att bära sina kläder. Både om man klär sig lite strikt, nästan ”Huntsman-nivå”, som jag ju gör då och då, eller om man klär sig lite mer ledigt och “sprezzigt”. Det finns ju något genomtänkt även där. Personligen handlar det ofta om hur jag komponerar ihop kläderna och jag gillar ofta att hålla det enhetligt – fantasilöst kanske någon skulle säga. Andra klär sig mer lekfullt och det är minst lika fantastiskt det.”

fredrikkostymFredrik i en måttsydd marinblå dubbelknäppt kostym med mycket struktur – det blir knappast mer klassiskt än så

Vad var din första kontakt med klassiskt herrmode?
“Jag skulle säga att jag var runt 16 år och läste om stil på både internet och i magasin. Jag växte inte upp med klassiskt herrmode i min närhet och hade inga stilförebilder inpå livet. Som den ende i släkten med stilintresset så har jag inte fått det av någon på det viset. Inledningsvis var jag ganska ensam om det bland mina vänner, men som vi vet fick herrmodet sedan fart i Sverige och fler och fler har intresserat sig. Jag ser mig t.ex. totalt omsprungen av en vän som nördat ned sig sådär ordentligt i herrskor – ett drag vi alla känner till.”

Kommer du ihåg vad det var som kändes intressant med det? 
“Förutom klädintresset så har jag ett stort historieintresse och läser ganska mycket böcker om allt möjligt när det gäller historia. Jag kommer ihåg att jag ofta tyckte att gamla filmer, kläder, kostymer var väldigt snygga förr. Så det var ju därifrån någon slags inspiration kom. Jag gillar ju en del vintage, men köper förstås även en hel del nytillverkat.”

fredrikdetaljDiskreta detaljer

Har du några stilförebilder?
“Ja, det har jag absolut men de är svåra på rak arm…. Jag tycker att Sven-Bertil Taube är djävligt klassisk, hehe. Honom gillar jag. Han bär upp allt med sådan elegans. Han är en gentleman tycker jag, med kravatter och grejer. Det är rätt kul. Han förkroppsligar ett gentlemannaideal på något sätt, hur han pratar också. Sedan har vi förstås Prince of Wales. Och Karl Oskar förstås! Jag har ju jobbat på Tweed Country Sports ganska länge nu och han har varit lite av en mentor som jag lärt mig mycket av. Han har en enorm kompetens när det kommer till stil.”

Om du skulle plocka ut en sak ur din garderob som på ett bra sätt representerar din stil, vilken skulle det vara?
“Det skulle nog vara min tweed-kavaj tror jag. Eller kanske en mörkblå kostym. Gillar city-looken.”

Tycker du det finns en unik svensk stil? Hur ser den i så fall ut? 
“Ja, det kan det nog göra. Man talar ju om en mer minimalistisk stil där, typ Acne osv. Är det klassisk stil så beror mycket förstås på influenser utifrån, från alla de stora länderna: Italien, Storbritannien och USA. Men jag tror det blir lite mer avskalat här, om man tänker på sprezz, färger och mönster och sådär. Vi är lite mer nedtonade. Jag gillar den stilen.”

Fredrikrock1

Har du någon favoritepok inom herrmode?
“1920-1950. Det är överlägsen elegans på något sätt. Det finns ingen annan era som kan matcha hur kläder syddes, såg ut och bars på den tiden tycker jag. Det var ett mer markerat mode. Markerade midjor, lite mer axel och märkliga mönster. Även färgerna var mer vågade än vad många tror.”

Har du några tankar om framtiden för klassiskt herrmode? 
“Jag tror den ser ljusare ut än den har gjort på många år. När jag blev intresserad av det så var det inte jättestort, inte i Sverige i alla fall. Inte så stort som det har blivit idag, även utomlands. Sedan ett par år tycker jag att jag ser män överallt när jag går runt i Stockholm som har snygga skor och kläder på sig, det var ju ovanligt att göra det tidigare. Så det finns absolut en framtid om vi pratar om intresse.”

Kan du dela med dig av ett stiltips?
“Bär höga byxor, som sitter ovanför höftbenen, med en rise på 12-13, då kommer dina ben se längre ut och du får en snyggare silhuett och form på hela kroppen. Det blir genast extremt elegant. Det skadar inte att tänka på byxvidden som gärna får vara lite vidare, inte nödvändigtvis 30-talsvidd, än vad många är vana vid, då det hjälper att få till det där perfekta fallet.”

fredrikskorSvarta oxfords kan tyckas uppenbart i sammanhanget, men knappast tråkigt

Du kan även följa Fredrik på Instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *