Andreas Weinås

andreastop

Det är en av de där första halvvarma dagarna i maj, och Andreas undviker att falla i den typiska svenskfällan, där vi obekymrat slänger av oss vinterkläderna och istället drar på oss segdragna vårförkylningar.

Han har istället valt att bära en grön, ganska lätt, tweed-kavaj i ett vintage-tyg hans skräddare lyckats leta fram i ett tyglager någonstans i Italien. Andreas talar gärna och länge om herrkläder, på sin klingande göteborgska. Det är ju trots allt detta han valt att jobba med på heltid, som redaktör för sveriges största blogg om klassiskt herrmode: Manolo.se. Därför blir samtalet snabbt ganska nördigt (initierat kanske någon annan skulle välja att kalla det). Alltså, precis den typen av samtal som vi hoppades på att ha när vi valde att starta projektet Välklädda Svenska Herrar.

De allra flesta svenska män med ett intresse för skräddat herrmode känner till Andreas vid det här laget, då han utöver sitt redaktörsjobb på Manolo även skriver för King, gör podcasts mm. Det är dock inte bara i Sverige som hans känsla för stil har uppmärksammats, han är tillexempel den ende svensken på den lista livstilsmagasinet The Rake Japan nyligen upprättade över “The 10 Most Rakish Men”. Att vara så mycket i ropet verkar dock inte påverka Andreas personlighet i någon vidare utsträckning, då han snarare alltid känns som en mycket inkännande och sympatisk man.

Vad betyder stil för dig?
“Det här är ju en sån typ av fråga som “Vad är meningen med livet?” för oss som är intresserade av detta, haha, men jag skulle nog säga att stil för mig är flera saker:

  • Rent estetiskt, som kläder och liknande, så är det ett sätt att uttrycka sig. Ett sätt att… kanske inte säga vem man är, men att uttrycka sig kreativt.
  • För mig är stil också respekt, något som lätt glöms bort tycker jag. Det är respekt för dig själv att vara välklädd, men det är framförallt respekt för människor runtomkring dig. Då menar jag inte att man ska vara superformellt klädd. Snarare att du visar respekt gentemot din omgivning, t. ex. att inte sitta i bar överkropp på en lunchrestaurang på semestern eller att följa en klädkod om du fått en inbjudan någonstans. Att helt enkelt bry sig om folk runtomkring.
  • Sen så tycker jag stil handlar om att klä sig efter situation. Stil handlar inte om att alltid ha kostym på sig. Det handlar om att känna sig bekväm i allt från en linneskjorta på stranden till en tredelad kostym när tillfället kräver det. Att inte begränsa sig till en sak, min stil behöver inte vara en typ av plagg, utan det är bekvämlighet i alla typer av situationer.”

Så inte hög hatt på stranden då?
“Precis, men det kan vara hög hatt i andra situationer, om det är något man verkligen är bekväm i.”

AndreasportrEtt par solglasögon som samspelar harmoniskt med din ansiktsform kan verkligen sätta pricken över i:et

Kommer du ihåg din första kontakt med klassiskt herrmode?
“Jag ljuger nog om jag påstår att jag har ett klart minne av det. Intresset för klassisk stil utvecklades ganska sent för mig. Jag vet att min morfar var väldigt stilintresserad. Han gick bort bara 3 år efter jag föddes, därför känner jag att jag nog inte har så äkta minnen av det här. Mamma har berättat att han sydde upp kostymer i Göteborg hos en skräddare som fanns där under 70-80-talet som var fantastisk. Förhoppningsvis så har man väl kanske ärvt något intresse därifrån, men jag började intressera mig på allvar efter gymnasiet. Så det var relativt sent. Jag har varit intresserad av kläder absolut, allt ifrån rådande trender, eller vad man hade när man skejtade när man var yngre. Det som är min passion nu växte nog fram i tjugoårsåldern.”

Har du några stilförebilder? 
“Det där är också svårt, för det finns säkert ett tiotal klassiska stilikoner som jag blir otroligt inspirerad av. Från framförallt 60-tal, alltså Rat Pack, Cary Grant och allt det där. Det betyder inte att jag försöker se ut som de gjorde. Jag skulle nog inte vara bekväm med att försöka kopiera den stilen rakt av. Det som inspirerar otroligt mycket med t. ex. Agnelli och andra usual suspects när det kommer till stil, är ju att de alla såg så otroligt bekväma ut i det de bar. Man kan ju prata om att resa med stil och ha kostym, men de bar kostym såsom folk bär mjukisbyxor idag. Det är en fantastisk egenskap att kunna se så elegant ut, och jag tror bekvämlighet har väldigt mycket med det att göra.”

“Om man ska ta mer konkreta förebilder idag så tycker jag t. ex. att The Armoury-killarna, Mark Cho, Alan See och även några som har varit med där tidigare, är jätteinspirerande, Ethan och Jake och ett par till. Visst de är väldigt mycket poster boys för det här #menswear-modet, men man får ändå ge dem att man aldrig har sett dem i några andra trender. De känns genuina i att de har haft sin filosofi ett tag. Det är bara det att nu har alla börjat hypa dem. De bär kläder med klassiska proportioner, på grund av att deras skräddare förespråkar det. De kommer inte göra korta kavajer för att någon designer hos ett svenskt modemärke säger att man ska ha det. Däremot så har de flera personliga inslag i sin klädsel. Det känns inte som att de klär sig efter en formell klädkod eller några stilregler, utan det är bara en väldigt bra blandning av modernt och klassiskt.”

Andreasfull1Med ett gott öga för färg, proportion och detaljer

Skulle du kunna plocka ut en sak i din garderob som på ett bra sätt definierar din stil?
“Ouff, Svårt… Jag måste nog säga, eftersom jag nyligen skrev en artikel om detta på Manolo, att det är ett par tassel loafers från Crockett & Jones i mocka. En modell som heter Cavendish. Det beror på att det summerar min stil lite, att det är klassiskt men att det finns en modern vinkel på det. Det känns inte förlegat. Det är uppklätt men ledigt på samma gång, det är överskridande. Framförallt, det jag älskar med dem, är att jag precis fick tillbaka dem från en omsulning. Det är ett bevis på att bra saker går att laga och att de bara blir bättre. Det är mocka, inte ett par skinnskor. Jag hade ändå inte valt ett par nya framför dem. Jag tror inte det finns någon del i garderoben som åldras med mer värdighet än vad ett par skor gör, när de är av bra kvalitet. Det är också de skor jag använder mest, trots att det är en säsongsmodell.”

Plånbok och klockarmband, åldras inte de med liknande värdighet?
“Absolut, men problemet med klockarmband är att man svettas så mycket. Så även om de utvecklar fin patina så går de sönder efter ett par år. Så de har inte så lång livslängd som man hade önskat. Jag har tyvärr fått erfara det när jag lånade ut en klocka till en god vän på Pitti för några år sedan. Det var 39 grader och strålande sol. När den kom tillbaka så var det som att bandet badat i en saltsjö.”

AndreasdetaljerVackert handsydda knapphål

Tycker du att det finns en unik svensk stil och hur ser den i så fall ut?
“Ja, både och. Jag tror det finns ett sätt att förhålla sig till kläder som en stor del av svenskarna anammar oavsett om man gillar klassiskt eller mer trendigt. Det är att svenskar överlag är lite mer återhållsamma. Om man gör en skräddarsydd kostym så gör man kanske det lite säkrare valet – den blå kavajen, den grå byxan, och till det den enfärgade slipsen. Jag tycker det är jättefint och försöker själv att ha en liknande filosofi. Medan det i vissa delar av USA och Italien handlar mer om att “go bold”. Det ska vara stort, det ska synas och det ska vara power. Det känns ju som att svart, grått och blått hos minimalistiska modemärken, även om dressade svenskar inte bär just den stilen, visar på en gemensam filosofi om att man håller ned de skarpa färgerna lite.”

Har du någon favoritepok när det kommer till klassiska herrkläder?
“Absolut, men det är svårt. Jag tror inte man kan kopiera konceptet från en epok 20, 40 eller 100 år senare och att det bara funkar. Utan jag tror att man ska inspireras och adaptera delar ifrån det i sådana fall. Kanske ett tänk, ett snitt eller en del av en siluett tillexempel. Jag gillar ju 70-tal. Det finns väldigt mycket fult med 70-talet, men de saker som är snyggt med det är fantastiska – breda slag, långa kavajer och stora skjortkragar. Det är inte så återhållsamt, men det är väldigt elegant. Särskilt i smoking- och kostymväg.”

“Problemet jag har med decennier annars är att det är så svårt att säga “70-tal” eller “50-tal”. Om vi tar Mad Men som exempel: Det jag förknippar med Mad Men och den stilen är snarare det sena 50-talet, än 60-talet som många säger. Så en epok kanske snarare är 1955-1965 än 1960-1970, om du förstår vad jag menar. Början av 70- och slutet av 70-talet ser väldigt olika ut om man tittar generellt.”

“Politiskt och samhällsmässigt är jag inte mycket av en bakåtsträvare. Jag tycker inte det var bättre förr. Jag tycker vi går mot bättre tider, bättre villkor och allting egentligen, men jag hoppas vi kan se tillbaka lite. Det känns som som att vågen har vägt ned väldigt mycket om vi pratar siluett tillexempel. Det har blivit så smalt, så tight och så kort att vi har glömt bort vad som är medianen. Vad som varit genomsnittslängd och genomsnittsvidd över 100 år. Så nu tycker man att minsta förlängning av en kavaj eller höjning av en midja är en extrem motreaktion. Om man tittar över tid bakåt så har vi ganska bra med marginal tills en byxa blir för vid historiskt sett. Det ska bli kul att följa den här utvecklingen.”

AndreasklockaEn av Andreas många trevliga klockor

Vad tror du om framtiden för klassiskt herrmode?
“Väldigt många säger alltid att den är jättebra, när man läser svaren till sådana här frågor. Det vill jag också säga, men jag tror att klassiskt (om vi pratar om skräddat) har varit en trend också. Det är paradoxalt, men det har varit mer trendigt med kostym än det har varit på väldigt många år. De senaste säsongerna alltså. Det kan det ju helt klart komma en motreaktion på.”

“Det jag verkligen hoppas är att fler testar bra skräddat. Alltså inte bara att det är dyrt, utan välsytt med bra passform och med bra skor till. Om man har köpt kostymer från H&M, Zara och Massimo Dutti tidigare och sedan provar att måttsy något för tiotusen en gång så har jag svårt att tro att man går tillbaka. Sedan får man kanske köpa lite färre, om budgeten inte tillåter lika många plagg. Jag tror att om man väl har testat bra skor framförallt, så går man inte tillbaka till limmade budgetskor. Det kan ju förhoppningsvis stärka klassiskt herrmode över tid, att när man väl har fångat upp någon så sitter de där.”

Avslutningsvis. Har du något stiltips att dela med dig av?
“Det absolut viktigaste tycker jag är att försöka lära känna sig själv och vad man gillar. Man kan ta in influenser från andra människor. Man behöver inte ignorera trender, men bara för att något ser bra ut på en bild – att Ralph Lauren kan få en pippigul kavaj att se helt fantastisk ut, så betyder det inte att man själv kommer vara bekväm i det. Det kan vara precis tvärtom också, det kan vara pippigula kavajer man är bekväm i, men att hitta vad man är bekväm och trivs i tror jag är de bästa investeringarna för garderoben. Köper man det man verkligen använder och minimerar felköp på det sättet, så kan man också lägga mer pengar per plagg och få bättre kvalitet. Då är det större potential att plaggen kommer hålla en längre tid. Så ja, att vara ärlig mot sig själv med vad man gillar.”

“Sen är det viktigt med detaljer. Man kan gå och köpa bara med plånboken, den dyraste kostymen. Men har du fel storlek, är byxorna 10 cm för långa eller du har en slipsknut som är horribelt knuten så kommer ju helheten att dras ned väldigt mycket på grund av några få detaljer som är ganska lätta att korrigera. God stil tycker jag överlag handlar mer om detaljer och att ha koll på hur de påverkar helheten, än att ha rätt varumärken eller det dyraste.”

AndreasskorHar man väl testat bra skor så blir man lätt fast

Du kan även följa Andreas på Instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *