Alexander Marchesan

alextop

I en 180 kvadratmeter stor lokal vid Odenplan i Stockholm har Alexander Marchesan byggt upp ett eget universum. Inget har hamnat där det hamnat av en slump. Just denna medvetenhet om detaljernas vikt går igen i allt Alexander gör.  

I butiken A. Marchesan finns en samling kläder och skor som i många fall gränsar till Museiföremål, i entrén kan du t. ex. se en av Jussi Björlings gamla skjortor inglasad jämte ett par 100 år gamla skor i toppskick. Allt i butiken är unikt. Genom att samla dessa kuriösa objekt har Alexander blivit lika mycket en klädförsäljare som en säljare av hundratals unika historier. Köper du en kavaj så har han ofta en intressant berättelse om hur och var den tillverkats och hur den till slut hamnat i hans ägo. Hans kännedom om klassiska och historiska objekt kanske grundades när han för många år sedan jobbade på Livrustkammaren, men har nu fått en mer beständig form genom en halv livstids samlande och närstuderande av dessa objekt. Just denna hängivenhet till klassiska vintage-herrkläder och accessoarer har gett honom stor uppmärksamhet från andra entusiaster runt hela världen, som i många fall rest till Stockholm med ett besök hos Alexander som huvudmål för sina resor.

Vad betyder Stil för dig?
“Någon som har stil, det är någon som klär sig genomtänkt. En väldigt stor del av befolkningen, som man ser på stadens gator idag, har ju inte den tanken. Det är som att kläderna bara har hoppat på dem helt oberoende av varandra. Stil behöver inta vara på den nivån att man pratar om en viss typ av slipsknut, det är mer en smakfråga. Däremot är helheten viktig, att det samspelar och att det finns harmoni. Så det handlar inte om specifika detaljer.”

“Kortfattat: Att det finns en tanke bakom kläderna man bär.”

alexDetaljernas man

Vad var din första kontakt med klassiskt herrmode?
“Det är nog inget specifikt tillfälle men jag har alltid haft den här tanken, även när jag var ung och inte fattade det, att det är konstigt att på gamla bilder så var folk så snyggt klädda. Jag menar folk på gatan, inte i modereportage. Så det var väl den första kontakten, men då var man så pass ung, man visste bara att man gillade det man såg.”

Finns det några stilförebilder?
“Jag har inte så många verkliga personer som stilförebilder faktiskt. Det som inspirerar mig är oftast gamla modekataloger. Jag samlar på gamla modekataloger, branschtidningar och allt möjligt.”

Apparel arts då?
“Ja, sådant brukar jag fota av. När jag ser någonting som är riktigt bra. Till exempel när man ser en viss färg på västen till någonting, eller en viss färg på skjortan till en viss slips, så tänker man att “det där har jag aldrig tänkt på att det skulle kunna vara snyggt”. Då brukar jag fota av det och spara det som inspiration för kommande egna munderingar.”

alexdetalj

Om du skulle plocka ut en sak i din garderob som bäst definierar din stil, vilken skulle det vara?
“Om jag fått den frågan för några år sedan hade jag solklart sagt hatten, för att jag började bära hatt till vardags för snart 10 år sedan. Då var det väldigt udda. Speciellt om man var så pass ung. Så då var det ju det man stack ut med. Man sticker ju fortfarande ut om man bär hatt, men kanske inte riktigt på samma sätt.”

“Jag ska kanske säga hatten ändå, för att det är en väldigt viktig detalj. Om man säger såhär: Hattar är en sak jag lägger mycket pengar på. Jag köper ganska dyra hattar om det är så att de passar. För enligt mig är det mycket svårare att hitta en hatt man trivs med än ett par skor till exempel. Ett par skor jag gillar kan jag hoppa över utan att må dåligt över det ett halvår senare. Medan om jag provar en hatt och den är helt perfekt och den sedan av någon anledning inte landar i min garderob så kan jag gå och tänka på det i månader efteråt: “Hur kunde jag lyckas missa den hatten?””

“I och för sig, vi kan säga huvudbonaden, för nu bär jag väldigt mycket keps också. Jag går aldrig ut barhuvad. Det tycker jag känns väldigt konstigt. Det är som att gå utan skor.”

Vilka detaljer är det som gör en perfekt hatt?
Det är ju individuellt. Jag gillar ju hattar där kullen är förhållandevis hög och smal. Givetvis inte galet hög, men hög och smal kulle passar bra till min ansiktsform. Sedan är brättet väldigt viktigt. Det handlar om några millimeter. Det ska helst vara 2,5 inch brätte. Några millimeter åt det ena eller andra hållet så blir det fel direkt. Balansen försvinner helt. Ett större brätte kan ju se perfekt ut på någon annan, men för mig så är det väl de två detaljerna som avgör om hatten är bra eller inte.”

alexklockaEtt snyggt vintage-ur är alltid en fin detalj, oavsett din stil

Tycker du att det finns en unik svensk stil? Hur ser den ut?
“Det jag kommer att tänka på, om det är åt det klassisk hållet, är ju ´sprezzaturas´. Jag lever inte helt isolerat, så jag märker att det är en populär stil. Jag märker kanske inte av det så mycket här i butiken, för jag har ju en annan typ av kunder. Men det känns väl som att det är den stilen som gäller om man klär sig klassiskt. Det är den jag kommer tänka på som är någorlunda enhetlig. Sen finns det ju många andra som klär sig medvetet och bra, men de är för mycket individualister för att man ska kunna säga att det finns en stor gruppering.”

Favoritepok inom herrmode?
“Rent estetiskt skulle jag säga 10-, 20-, och 30-tal. Det betyder inte per automatik att jag klär mig strikt efter de åren. För min del handlar allt väldigt mycket om balans och att ta fram det bästa hos en manskropp, och jag tycker att snitten under den perioden var helt optimala för att göra det. Jag gillar ju 30-tal, men jag tycker till exempel att byxbenen börjar bli lite för vida då. Så om man tittar på gamla modeteckningar och tänker att: “Det där var en perfekt klädsel” så är det ofta 20-tal eller lite tidigare.”

“Jag gillar egentligen alla årtionden fram till 60-talet. Jag ser så mycket kläder från årtiondena 10- till 30-tal, och då är det mesta skräddarsytt. Om alla kläder som var nytillverkade idag skulle vara skräddarsydda så skulle man ju tycka att alla var skitsnyggt klädda. Så det har ju inte bara med det rådande snittet att göra under de här årtiondena, utan att allt var skräddarsytt i en mycket högre grad. När du tar en rock från 20- eller 30-talet och sätter den på en provdocka så blir det en helt annan wow-känsla än med en konfektionsrock från 60-talet som bara lägger sig som ett skynke över dockan.”

alexpleatsPleats, gubbveck, gångveck – kärt barn har många namn

Vad har du för tankar om framtiden för klassiskt herrmode, finns det en sådan?
“Hehe, ja det får man väl anta. Det ligger i sakens natur att det ska fortsätta att finnas där. Jag ser det ju lite som en motvikt till, och som en liten egen värld som lever parallellt med, modevärlden.”

“Jag tycker att det som är så bra med det klassiska är att det, tvärtemot vad många tror, ger ett väldigt stort utrymme för personlig stil och många egna val vad gäller färger och kombinationer. Många som kanske inte är så jätteintresserade av kläder lever ju i tron att det skulle vara något negativt med att klä sig klassiskt. Att alla ser likadana ut eller att man inte har några valmöjligheter. Det tror jag att de flesta som är lite insatta kan avfärda, då det ju faktiskt är precis tvärtom. Det är när man klär sig lite mer klassiskt som det ges mer utrymme för individualism, att följa den egna smaken istället för någon annans smak.”

Avslutningfrågan då. Stiltips?
“Vad man än säger så tror jag det är svårt att komma med något helt nytt. Alla som klär sig riktigt bra i mina ögon har en sak gemensamt, och det är inte att de har exakt samma smak, utan att de är medvetna om att de har en god smak. Då klär de sig helt därefter också och tvivlar aldrig på att de har god smak. De tittar inte plötsligt i en tidning och säger: “Oj, titta här står det att man ska ha det här i höst, och enligt min smak är det helt tvärtom”. De som börjar tveka då har för svag tro på sin egen förmåga tycker jag. De som klär sig riktigt bra är ofta bra på att se vad som klär just dem, och så har de väldigt starka uppfattningar om vad som är bra. Sedan följer de dem.”

Ditt stiltips är att inte följa några stiltips?
“Hehe, nja. Stiltipset är väl att lyssna till sin egen goda smak. Sedan så behöver alla inspiration någonstans ifrån, så det är ju inte så att man ska stänga in sig i ett rum och aldrig lyssna på någon annan. Men det korta svaret är att du ska våga lita till din egen goda smak.”

alexskorDamasker är en detalj som garanterar blickar

Du kan även följa Alexander på Instagram.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *