Karl Oskar Källsner

karloskartop
 

Karl Oskar är något av ett unikum inom svenskt klassiskt herrmode. Trots den klassiska herrklädesvärldens enormt stora fokus på mjukt skrädderi från Italien är Karl Oskars smak utpräglat brittisk.

I Karl Oskars fall handlar det inte heller om ett plötsligt infall att vilja göra något annorlunda. Han har drivit Tweed Country Sports i flera år nu, och har haft ett intresse för brittiskt skrädderi och tyger under nästan hela sitt liv.

Som något av en herrklädesnörd tycker jag alltid det är kul att träffa människor som är sådana outtömliga källor av kunskap kring hantverk, tyger, historia och allt annat som hör klassisk herrekipering till. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att hitta en kunnigare man på området tweed och klassisk brittisk herrklädsel än Karl Oskar.

Han är relativt ung i sammanhanget, men beskrivs nog ändå bäst som en gentleman av den gamla skolan. Inte på grund av något lillgammalt manér, snarare på grund av en väldigt chosefri och angenäm personlighet. Den tredelade kostymen han bär för dagen skulle förvisso kunna höja ett och annat ögonbryn när han står utanför butiken på Rörstrandsgatan, men han bär den med sådan återhållsam pondus att hans uppsyn ändå är helt självklar.

Vad betyder stil för dig?
Hmm… Tänk att man inte reflekterar över sådana här frågor oftare. Man är ju mitt inne i det”

“Det betyder väl allt i någon mening, även om jag har ett lekfullt förhållande till det. För en del betyder “stil” att man ska ha en och samma stil jämt på något sätt. Att allt alltid ska hänga ihop. Jag tycker inte nödvändigtvis att det alltid behöver vara så, att man ska ha sina personliga stilval som ska gälla jämt. T. ex. att man alltid har cutaway-skjorta. Det behöver inte vara så när man odlar en personlig stil.”

“För mig handlar stil mycket om att skapa sig en roligare vardag. Det kan ju låta lite i enklaste laget, men jag tror faktiskt på det. Vi har ju alla jobb vi går till, eller plugg, eller vad man nu gör. Det finns ju en vardag hela tiden. Den vardagen kan man göra lite roligare genom att arbeta med sin stil.”

“Sedan måste stilen passa ihop med ens vardag i någon mening. Den är ju inte helt oberoende därav. Genom att intressera sig för kläder får man en roligare vardag. Man får fler möten med människor också. Det är ett sätt att skapa kontakt.”

Kommer du ihåg din första kontakt med klassiskt herrmode?
Ja, det var farfars tweed-kavajer och tweed-kepsar som han, i varierande grad av slitenhet, använde vid olika tillfällen. Den som var mest sliten var till trädgårdsarbetet, och sedan hela vägen upp. Han var uniformsklädd till vardags, som stins, men när han kom hem var det tweed och lite grövre stil på kavajerna. Han begravdes med tweedkeps, hahaha. Inte på huvudet, men på bröstkorgen.”

karloskarquoteMr Tweed i sitt rätta element

Har du några stilförebilder, förutom din farfar?
Lite svårt att säga. Inspirationskällor finns det ju gott om. Prince of Wales var ju den som  tog den lite informellare välklädda stilen, den sportiga brittiska stilen, ut i världen. Han fick den att fungera även utanför de faktiska sportaktiviteterna. Han var den första som vågade klä sig informellt i fler sammanhang än de mest informella. Stilförebild är lite att ta i, för att han hade ju många andra sidor, haha, men en inspirationskälla absolut.”

“Sen finns det så otroligt många välklädda män. Bruce Boyer är ju en amerikan som verkligen får allt att se så lätt ut. Han ger alltid ett väldigt sympatiskt intryck. De brittiska kungligheterna funkar alltid. Prins Charles är ju alltid oklanderlig, men ändå med en egen stil.” 

“Sen finns det inspirationskällor i den fiktiva världen. Vi har alla Bond-filmer. Jag är särskilt förtjust i Roger Moores Bond. Jag gillar  70-talsstilen, delvis. Det var ju en fortsättning på 60-talet, men där man tog ut svängarna lite mer. Precis som övergången mellan det Edwardianska på 10-20-talet, när det började övergå mot 30-talet. Innan det blev totalt ’utflippat’ på 40-talet, haha. För många är ju 40-talet en ’Golden Age’ på något sätt, men det är inte riktigt min stil.”

“Jag gillar den där brytpunkten, där man vågar bryta upp de ganska strama Edwardianska linjerna. Samma sak på 60-talet, det neo-Edwardianska, där var det också ganska strama linjer. 4-knäppta kavajer och sådär. På 70-talet började man ju bryta upp det, och då talar jag ju självklart om det välklädda 70-talet. Innan byxorna blev utsvängda och slagen blev tokbreda och så vidare. Det tycker jag vi ser nu också. Från ett ganska smalt, kort mode, så går vi mot lite mer markerade linjer. En tydligare axel, bredare slag, lite längre, mer formade kavajer. Sen finns det ju TV-serier. Vi har allt från den ruffa Peaky Blinders-stilen som är lite mer working class hero, till Downton Abbey och Boardwalk Empire. Den sistnämnda förvisso en amerikansk serie, där det snarast är dandy looken som görs väldigt bra. Så det finns många filmer och TV-serier som inspirerar mig.”

karloskartcsUtanför butiken, Tweed Country Sports

Om du skulle plocka en grej från din garderob som på något sätt definierar din stil. Vilken skulle det vara?
Spontant skulle jag säga tweed-kepsen. För att den har varit med mig länge. För det mesta åker det på en tweed-keps när man går utanför dörren, men det är svårt att säga att det är det centrala ändå. Att jag skulle utgå från den, det är ändå att ta i.”

Jag tänker mer på ett plagg som definierar stilen, och då låter ju kepsen som en ganska bra representant.
Då kan man säga en tweed-keps i så fall.”

Tycker du det finns en unik svensk stil, och hur ser den ut i så fall?
Jo, det finns det ju. Det är den här avskalade gråskalestilen. Ganska hög modegrad men samtidigt försiktigt. Det är ju inte min favoritstil, haha. Det är den stilen det har blivit en reaktion på med det här välklädda. Både de som inspireras av det italienska, och sådana som jag, som inspireras av det engelska.”

“Det är lite av ett avståndstagande från Filippa K och Tiger, det där smala, korta och svarta. Den svenska stilen är dock väldigt populär ur ett internationellt perspektiv. Den är ju respekterad och verkar sälja bra. Så det är väl vårat bidrag till den internationella stilscenen, haha.”

closeKarl Oskar räds inte färger och mönster, men kombinerar dem på ett smakfullt sätt

Tycker du det finns en typiskt svensk klassisk stil då?
Ja det gör det nog. Den har också att göra med den här svenska avskalade stilen. Vi är ganska försiktiga, inte så mycket dandies. Tittar man på dem som får genomslag från Sverige så är det ju väldigt sobert. Det är ju inga vågade färgbrytningar, inte så fritt.  På gott och ont. På gott för att det ofta ser väldigt bra ut. På ont för att det ibland blir lite väl schablonartat och försiktigt. Lite tråkigt men ofta väldigt snyggt. När man driver butik brottas man ju ofta med det: Man vill ju skapa lite edge, något som skaver litegrann och samtidigt så måste man ju ha den där basen också, som är lite försiktigare.”

Det här har vi ju talat litegrann om, men: Favoritepok inom herrmode?
Min ingång till herrmode har ju varit väldigt mycket genom tyger. Jag har alltid varit väldigt förtjust i tweed, men också andra ulltyger. Jag menar, jag kollar på vadmal, den svenska varianten av tweed kan man ju säga. I sin ungdom gjorde man en del mer eller mindre lyckade köp där det var tyg som styrde en. Sen kanske man inte förstod att kavajen också ska sitta bra. Det var kanske sådant man kompromissade bort lite väl lättvindigt bara för att tyget talade till en.”

“I och med att jag har intresserat mig för jakt, flugfiske och ridit litegrann, så har det ju funnits så mycket att hämta där. Hela den moderna kostymkulturen kommer ju i någon mening från sportkostymer och tweedkostymer. Det var den första kostymen där man hade 3 delar i samma tyg. Åkte man in till stan och skulle vara formell så var det ju svart jackett, grårandiga byxor och lite beigegul väst. Sen tog sig ju kostymen in i stadslivet. Man började sy upp i citytyger istället.”

“Det är under 1800-talet som detta har utvecklats. Kronan på verket för mig är 10-20-talet. Det är ganska nätt siluett och det är en brytningsperiod. Det är då smokingen börjar bli populär. Man börjar frångå de mest formella kombinationerna för lite mer informella. Det är en stil som passar så bra idag när vi inte alls har några formalitetskrav, men då vi ändå vill se välklädda ut.”

Vad tror du om framtiden för klassiskt herrmode? Finns det en sådan?
Ja det är jag övertygad om. Jag tror det blir viktigare och viktigare för människor att förhålla sig till historien och till sin kultur. I ordens breda bemärkelse alltså. Den brittiska herrstilen är ju kanske inte specifikt vår kultur, men det är ju något som alltid influerat oss här i Sverige. Så vi har ju gjort den till våran också.”

“All klassisk stil är ju på något vis från England, sen så har ju alla tagit den till sig och gjort egna varianter – italienarna på ett fantastiskt sätt många gånger. Jag tror inte klassisk herrstil är något övergående. Jag tror det kommer finnas ett behov att förhålla sig till vår bakgrund och historia, och där finns ju kläderna. Sen så är det svårt att sia om sådant. Det har ju hänt saker som påverkar sådant, historiskt sett. Krig har ju påverkat klädsel till stor del. Så även vissa sociala revolutioner. Så saker kan ju förändras. Jag tror dock att det finns ett långsiktigt intresse för klassiskt inspirerad stil. Det innebär inte att saker och ting står still, men jag tror att vi under en överskådlig tid kommer förhålla oss till det. Säkert fortsätta leka med det, delvis skapa nytt, men med ena foten stadigt i det klassiska. Det tror jag.”

karloskarskorMocka & tweed i trevlig harmoni

Något stiltips?
När jag ska sätta ihop någonting, klär mig, klär en skyltdocka eller vad det nu är, så tänker jag mycket på att hitta rätt balans av kontraster. Saker och ting ska brytas litegrann mot varandra. Då har man ju rätt mycket att leka med. Då har vi ljust och mörkt, hela färgskalan, texturer, glans. Att hitta en balans mellan kontraster, att ibland jobba ton i ton och ibland jobba kontrasterande. Det är det jag tror skapar en bra look, att medvetet jobba med kontrasterna.”

Du kan även följa Karl Oskar på Instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *