Patrik Löf

patriktop1

Vi träffas på Skoaktiebolaget, en butik Patrik är delägare i. En butik vi misstänker att de flesta av er känner till vid det här laget. Skoaktiebolaget är Europas ledande butik för skor av premiumkvalitet.

Lokalen i sig är inte större än någon av grannbutikerna, kanske 40 kvadratmeter. Skoaktiebolagets närvaro på nätet och i olika social medier har även lett till en betydande online-försäljning. Från Hong Kong till San Fransisco kan du hitta skokonnässörer med skodon inhandlade hos Skoaktiebolaget. Man letar även aktivt efter en större lokal för att öka den fysiska närvaron och kunna ta in fler intressanta tillverkare.

Då Patrik driver ett par företag parallellt så kommer han in lite senare än de två andra herrar jag stämt träff med i butiken denna dag. Något man ej kan förbise när det kommer till det fysiska intrycket av Patrik är hans längd. Vi känner förvisso fler herrar i ungefär samma längd, men de klär sig sällan klassiskt. Konfektionskostymer/kavajer är sällan anpassade för någon med en längd på 2+ m. Det som är slående i Patriks fall, är hans längd, i kombination med kläder som sitter förbannat bra. Det kan givetvis ha att göra med det faktum att Patrik numer bär skräddarsytt.

Gemensamma amerikanska bekanta kallar honom ”the Swedish viking”. Detta var visserligen när Patrik bar helskägg. Smeknamnet är inte helt oförståeligt, när han för många utsocknes framstår som själva sinnebilden av den svenske vikingen. Han är blond, lång och kan konsten att dricka fler än en öl, något som för t ex amerikaner ofta framstår som en kuriositet i sig.

Vad som definierar honom som person är dock andra, mindre uppenbara kvaliteter. Han har en rättfram humor och ger ett sympatiskt och integritetsfast intryck. Patrik svarar på våra frågor med eftertanke, och en självklarhetens pondus.

Vad betyder stil för dig?
”Det betyder väldigt mycket för mig. Jag ser stil som en förlängning av ens personlighet och den person man vill utge sig för att vara. Det går att göra mycket med kläder. Till exempel om man är lång och smal som jag, kanske man vill se lite mer välbyggd ut. Om man är kort kanske man vill se längre ut. Så där kan man ju fuska litegrann, framförallt inom klassiskt herrmode. Man kan förbättra sin egen kroppsbild. Även om ett sådant förhållningssätt till kläder kan bli en smula förrädiskt, så är det ju också en del av charmen.”

patrikquotePatrik utanför Skoaktiebolaget – premiumskobutiken han är delägare i.

Vad var din första kontakt med klassiskt herrmode?
”Det var faktiskt via en kompis som kände Arvid och Jocke på Rose & Born, som tog med mig dit. Jag tycker Rose & Born är väldigt duktiga just på att få folk som kanske inte är så intresserade av klassiskt herrmode att faktiskt trivas i den typen av kläder. Jag tycker de har gjort jättemycket för klassiskt herrmode i Sverige. Det är ju många som börjar där, och som sedan utvecklar sin smak och kanske går vidare.”

”Det här var när jag slutade tycka det var roligt att gå omkring i sneakers och t-shirt, jag vet inte, kanske i 25-årsåldern. Ganska sent ändå. Många av killarna här (säger Patrik och sveper med armen i riktning mot Oliver och Gabriel) började intressera sig redan som tonåringar, jag kom ju igång betydligt senare. Och sen dess har det bara eskalerat, kan man säga. På ett bra sätt, haha!”

Har du några stilförebilder?
Stilförebilder… [uppger skämtsamt en känd, men för Patrik väsenskild, #menswear-profil]… Haha, nä, men tidigt i början när intresset ökade så var det mycket Luca Rubinacci.

Det känns lite otippat…
”Ja, det var i begynnelsen, men Luca har gjort mycket för klassisk herrstil. Mer än vad många vill erkänna. Vissa benämner ju honom som en påfågel och menar att han är överdriven, men det kan ju väcka ett intresse. Nu kollar jag mer på folk som är väldigt diskret välklädda. Alla kommer in i en påfågelfas när man börjar intressera sig, med grälla färger och kraftiga mönster. Sedan, i och med att man utvecklar sin egen smak, så kanske vissa utvecklar den stilen ännu mer. Andra, som jag, kanske istället börjar klä sig mer diskret och fokuserar på passform och sådant som verkligen känns klassiskt.”

”Nuförtiden är det mer klassiska stilikoner som inspirerar mig. Jag kan nämna flera stycken. En del gamla skådespelare och så vidare, Cary Grant till exempel.”

En närmare titt på detaljerna.

Kan du plocka ut en sak i din garderob som på något sätt definierar din stil?
”Jag skulle säga att det är en väldigt klassisk dubbelknäppt kostym ifrån AW Bauer. En diskret, mörkblå, vanlig worsted. Det är ju inte någon som skulle titta två gånger om man gick förbi på gatan i den.”

I och för sig, en dubbelknäppt kan väl få folk att titta ändå?
”Ja, kanske, men det är nog mest för att man är två meter lång. Nä, men den är väldigt diskret och med otroligt bra passform. Den får mig att känna mig väldigt avslappnad. Maskulin och diskret, men ändå kraftfull på samma gång. Ett väldigt bra plagg.”

Finns det en unik svensk stil? Hur ser den ut?
”Återigen, där tror jag Rose & Born varit väldigt tongivande, och även Lalle

”Det är ganska tight passform, med korta kavajer och gärna lite korta byxor. Jag tror dock vi ser att folk går mer och mer ifrån det. Det det blir lite bredare slag, kavajerna kommer ner lite längre i längd, det är kanske inte så korvskinns-tight längre. Så jag hoppas den svenska stilen får växa fram litegrann och att den går lite mer mot det klassiska. Just nu är det definitivt fortfarande tight, kort och smala slag.”

“Det är inget fel med det. Det är kanske inte det jag själv tycker är snyggt, men det är fortfarande det jag tror många associerar svensk stil med. Svensk Pitti-stil. Haha.”

Har du någon favoritepok inom klassiskt herrmode?
”Det finns en bild från Stureplan, man håller en tyst minut för att Dag Hammarskjölds plan har blivit nedskjutet. När var det här, på 60-talet någon gång? (1961, Reds. Anm.) Alla män hade jättesnygga överrockar, kostym och hatt på sig. Sen känns det som att efter det någonstans så gick det utför, hahaha. Då började det komma väldigt mycket billiga ersättningsmaterial. Man började använda syntetmaterial. Allting skulle vara billigt.”

”Så fram till och med 60-talet skulle jag säga. Nu lever vi ju i någon slags renässans, som är väldigt intressant. Det blir spännande att se om det är en trend eller om det är någonting som kommer hålla i sig.”

Det för mig raskt vidare till nästa fråga: Vad tror du om framtiden för klassiskt herrmode?
”Det återstår väl att se. Jag tror det finns ett genuint intresse bland folk att återgå till att tänka på kvalitet, att om man köper ett plagg så kanske man lägger lite mer. Man investerar i sina plagg istället för att köpa bara slit och släng. Att man tänker mer ’jag ska köpa den här kavajen och jag ska ha den i 10 år, inte bara en säsong’. Så jag hoppas att det växer fram mer och mer.”

Avslutningsvis. Några stiltips?
”Ja, mitt stiltips är att man tittar mer på vad man själv är bekväm med att bära, än att titta på bilder från Pitti eller från diverse modetidningar. Att man försöker hitta sin egen stil och kanske hittar ett uttryckssätt som bottnar i vad man själv kan stå för, som speglar ens personlighet.”

Den kanske viktigaste detaljen i en klassisk garderob: Skorna.

Du kan även följa Patrik på Instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *